I am currently trying to reuse old Quadcopter parts to make a small rover. I am setting it up to use skid steer for turning. Everything is set up step by step from the ArduRover Wiki with SkidSteerOutput enabled.

When Rover is powered 1 motor initializes and then 5-10 sec later the second motor initializes but when the throttle is increased 1 motor will spin from 0-100% throttle but the second motor will start spinning from ~60-100%

I have found that one way to get both motors to spin simultaneously at low throttle is to push the steering channel almost completely to the left then start increasing the throttle channel. It seems like there is something weird about the steering channel trim. the transmitter isn't trimmed left or right and when doing a radio calibration it is reading normal (left ~1100, center ~1500, right ~1900).

Is there anything not in the wiki that needs calibration or setting up before it will work? 

Do the ESCs need to be calibrated and can they be calibrated all at once like a quadcopter? 

Equipment 

APM: 2.5

ArduRover: 2.5

ESCs: 2x Hobby King 30A ESC 3A UBEC

Motors: 2x emax MT2213-935KV

Battery: Multistar High Capacity 3S 5200mAh

Transmitter: Spektrum DX7S

Receiver: Spektrum AR8000

Chassis: Custom Aluminum 1.2Kg

Views: 850

Replies to This Discussion

@Cl,

You do understand that the ArduRover firmware is expecting an ESC that is designed for a car and not a plane/quad.

A car ESC has the throttle neutral at 1500us with full forward at 2000us and full reverse at 1000us.

A plane/quad ESC has throttle off at 1000us and full throttle at 2000us. There is no reverse with this type of ESC.

Regards,

TCIII AVD

Yes but based on the Wiki here says

"If however, you are not using a RC car motor controller (ESC) but rather a regular aircraft motor controller (ESC), which typically does not have a reverse function, you can put the throttle on the left stick as would normally be the case for an aircraft."

Is this not true?

Can ArduRover not be set up for forward only?

Reverse is not very important to me right now. 

@CI,

Yes, you can do it that way, but you will need help from Grant Morphett to setup that configuration as I have not used aircraft ESCs for my Rovers even the ones with skid steering.

I really recommend using car ESCs as you can see the trouble you are already having trying to use airplane ESCs.

Regards,

TCIII AVD

I was able to get the motors working now with the transmitter and ESCs.

Now I am wondering where in the code or mission planner I can change the output to the motors so I can use motors 4 and 3 (meaning outputs 4 and 3 from the APM) instead of 1 and 3.

I would like to do this in software and not having to change physically the plugs, since I cannot do it because of other applications that I am trying to do/achieve.

I'm trying to make a dual motor/prop ground hovercraft (not exactly, but basically). I'm pretty sure I want "tank/skid steer controls"

I would prefer to use a standard ground radio, but can't seem to figure out the mixing, so I'm using my regular aircraft radio I use for quads. It will also likely need yaw stability, hence the use of a FC.

The problem I'm having is pretty much what the OP states. I AM using quad speed controls. I have the left motor connected to channel 1 out and the right motor connected to channel 3 out.

The left motor acts as I would expect, when I throttle up (tx ch 3) it starts to spin and when I roll (tx ch 1) it speeds up and slows down the way I would like.

The right motor isn't working that way and while in mission planner you can see that channel 3 out is not working as I would expect. Here is a rough correlation between ch1 out and ch3 out: It's as if the right motor doesn't do anything until tx throttle gets to 1500 or so (ch1 follows as I would expect)

ch1 (out)      ch3 (out)

1000          1000

1200          1000

1400          1000

1500          1000

1510          1035

1600          1217

1700          1408

1800          1609

1900          1800

1950          1911

1990         1991

Steering input has a similar effect in that it doesn't seem to effect ch3 out until 1260 tx throttle in. However once the throttle is high enough, the general idea seems to be correct. The right motor (ch3 out) just seems like it has some weird offset.

Confused?

RSS

Groups

Season Two of the Trust Time Trial (T3) Contest 
A list of all T3 contests is here. The current round, the Vertical Horizontal one, is here

© 2017   Created by Chris Anderson.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service