APM 2.6 v3.0.1: Refuses to ARM, won't say why

I've had to disable the Pre-ARM checks on my APM (Y6 f/w 3.0.1) because it will not arm.

The confusing part is that it won't say *why* it doesn't arm.

I have Mission Planner running, via 3DR telemetry, and the obvious causes do report on the screen on the first arm attempt.  (No GPS lock, etc).

With full GPS lock, all systems calibrated, and everything ready to go, it stays Disarmed.  The screen does not show a reason for the failure to ARM.

If I disable the pre-ARM checks, then it does ARM and fly correctly in Stable/AltHold/Loiter.

Is there any way to discern from the logs or other data why the Pre-ARM check is failing?

Thanks!

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Email me when people reply –

Replies

  • you are lucky , me, disabling the pre-arm check won't do anything left stick down - right , nothing happen...

  • I had a similar issue that said 'GPS offsets are too high."  I had offsets that were anywhere from x209.425  y:562.593  z:-269.064  to x:2184.240 y:2036.103 z:10084.349 and greater. Turns out I had my GPS mounted backwards on the craft.  (other things I read suggested that you might have it mounted upside down - for which you'd have to select the appropriate No Roll, or ROLL_180 type of setting.)  So for me I had to turn my GPS unit 180 and then my all my offsets dropped to below 100.

  • I have the same problem! but i try to arm in room without GPS unit!  Must connect a gps unit before arming?

  • Hi,

    I had a similar issue. I figured out the problem lies in both hardware not software.
    Looking at the schematic from 2.5 to 2.6 there is something missing ... The compass. Hence the reason it is not healthy.
    Looking at this: https://code.google.com/p/ardupilot-mega/wiki/MagAPM2 The jumper in 2.6 is cut already.
    Also if you look below, the compass chip isn't there in 2.6
    The reason for this is apparently too much 'Magnetic interference'
    I haven't been able to get the 3.01 v working ... i dont know why :/

    But i downloaded the 2.9 version from: https://github.com/diydrones/ardupilot

    Got that to work so long as MAG_ENABLE = 0 (i tried just doing this on 3.01 but no dice)

    I think there may be a bug in the code (which i haven't found yet) which assumes you are using the external gps/compass

    Or something in the pre-arm checks ... not sure, but the root of the problem is the compass isn't healthy cause it isn't there!!!

    Stephen

  • I took a look in the code, and found the following reasons why pre_arm_check could fail:

    RC not calibrated

    INS not calibrated

    PreArm: Compass not healthy

    Compass not calibrated

    Compass offsets too high

    Check mag field

    No GPS Lock (fence)

    Baro not healthy

    Check Board Voltage (PX4)

    Each failure has a text report, so all I can figure is that the pre-arm check is failing with display_failure false, perhaps before the serial link is up to display the text?

    The checks are called with no display in the super_slow_loop(), so it's not clear if the same arm failure reason would later display when I attempt to ARM.  Anyone know?

This reply was deleted.

Activity

DIY Robocars via Twitter
Practice virtual race this Saturday; the real thing will be on Oct 3 https://www.meetup.com/DIYRobocars/
18 hours ago
DIY Robocars via Twitter
18 hours ago
Derrick Davies liked lisa TDrones's profile
20 hours ago
DIY Robocars via Twitter
Monday
DIY Robocars via Twitter
RT @SahikaGenc: AWS DeepRacer & Hot Wheels Track https://youtu.be/4H0Ei07RdR4 via @YouTube
Sep 14
DIY Robocars via Twitter
Sep 8
DIY Robocars via Twitter
RT @davsca1: We are releasing the code of our Fisher Information Field, the first dedicated map for perception-aware planning that is >10x…
Sep 8
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: How this works: 1)object detection to find cones in single camera image, 30 frames/sec on @NVIDIAEmbedded Xavier. 2)comp…
Sep 8
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Use two color cones to guide the robocar. No map needed, on onsite training needed. Just place the cones and it will fol…
Sep 7
DIY Robocars via Twitter
Sep 7
DIY Robocars via Twitter
RT @roboton_io: Great to see http://roboton.io running at 60fps on the cheapest #chromebook we could find! #edtech #robotics #educat…
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @openmvcam: Crazy in-depth article about using the OpenMV Cam for Astrophotography: https://github.com/frank26080115/OpemMV-Astrophotography-Gear https://t.co/BPoK9QDEwS
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @openmvcam: Hi folks, it's finally here! Our first draft of our Arduino Interface Library is out! It works over SoftwareSerial, Hardware…
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @chr1sa: Please let them have an open API. This would be perfect for @DIYRobocars races https://twitter.com/NintendoAmerica/status/1301513099707658246
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Lanenet pretty much used all my GPU power on @NVIDIAEmbedded Xavier since I optimized with tensorRT. I need to run anoth…
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @LyftLevel5: Our @kaggle competition on Motion Prediction for Autonomous Vehicles is now live! Experiment with the largest-ever self-dri…
Aug 24
More…