First is anybody else flying the X8?  

I bought mine RTF to do Aerial vids with a Hero 3D rig.  I bought an brushless RCTIMER ASP 2-Axis Nex-GH5 .  It was fairly easy to get a sound install and finally figure out how to power up the gimbal and it's seems to be working fine.  I had to add landing pads to the base of the X8 landing gear to give the Gimbal and camera space for landing.

I have begun flight testing the rig and found the simply to adjust the COB on the x* I hang two batteries as far aft as I could.  they were two 3s 4200 mah. My early flights were short and damaging.  As I have now learned to view the flash logs and T logs I could see that I had a serious power deficiency and he throttle mid point was way low.  I have to run the throttle hover mid point at 600 to get loiter stable.  Is that too high? I found I was running routinely at 70-80 amps with the 3s batteries that came with the machine. Flight time was barely 4-5 minutes was precipitous drop at the end.

I decided to try a 4s battery 4000mah and have noticed some improvement in throttle levels and stable fllght times. I think I am on track with the larger 4s for the added weight but I'd love to hear other ideas.  One thing I have found out is it's easy to kill a good battery if you run the voltage below levels and I've done it to three already when I try to get the maximum flight time.

I still have no confidence in this rig for a mission.  I have been hover around the backyard. Trying to get it stable and get predictable flight times.  When the juice runs out this thing drops like a stone and unlike my Phantom there is no real warning time.

I can only conclude I need more and larger batteries to get my flight times up.  I am running the stock rig shipped by 3D Robotics.

Is there a mentor out there that would tolerate my incessant question while I try and master this very hard to fly rig?

I attach an image of the present set up with my ears open for better ideas.

Jamie

Views: 14468

Attachments:

Reply to This

Replies to This Discussion

I got mine over three weeks ago and still have not been able to turn on the motors..  Tec support is non existent and when they do answer a question it is wrong.  Transmitter has a broken toggle switch and I have sent pictures but no response.  I agree with you but I am very disappointed

YUP!  I was just going to post this, as that is exactly what was happening to me...  put the props on and instinctively put them on with the text 'up' in relation to the motor.  I was getting like 5 minutes on the 4S...  was freaking out internally, until I figured out the bottom props were on incorrectly.

W

Man Oh Man! I think I found my problem too!! LOL!  My bottom props were upside down too!  Thanks Dan and Mikael.

 I was having problems with battery duration too.  

Mikael: How did you find out about the props?  Thanks a lot for posting your mistake which was mine too. Thanks again!

To reiterate in my case everything was as it should be, props installed correctly. Based on the newer specs for the X8 from 3DR I can see that my suspicions about the batteries and the IMU were correct. They have both been upgraded.  Too bad I am stuck with the older version.

HI Warren, 

what is your payload weight and the flight time now with the props in the right way? 

Thanks! 

Tom

Hey Tom,

It's been quite some time since I've flown it (time to repair from a major crash, then in the field with my fixed-wing for a month, and now cooooold winter weather...).  At any rate, I believe I was getting about 10min or so until the battery/voltage FS was kicking.  Maybe a bit longer, but not much...

Warren

Ahmed,

what is the flight time now / payload weight ? 

Reply to Discussion

RSS

© 2019   Created by Chris Anderson.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service