RTL Power Dive resulting in crash

I wonder if one of the experts could have an analysis of these flight logs and tell me what caused this behavior.

Spec

Plane = Skywalker 168

RC Futaba 8fg Tx Corona 2.4 Rx

APM 2.5 downloaded with parameters for Skwalker from wicki

3d battery monitorset to 10.9 volts Failsafe with 3s 6000 40c pack

Video Tx Immersion 5.8

OSD Remzibi

Previous flights without APM have been smooth and precise with and without AV.  Flight was line of site not FPV. After launch the plane was trimmed out and flown away at about 200 feet and 150 feet high crusing level at 1/3rd throttle. When  RTL was selected the plane went to full throttle, full left aileron (a pefect wing over) and headed vertical down.  I switched back to manual and recovered level flight. I tried this a few times but with the same result.  I tried circle mode and that worked but with a descending pattern with no attempt to regain height but I did not give much time and switched out to manual and recovered level flight.  I then performed a manual touch and go and on climb out at about 80 feet the model went to full throttle, performed the wing over abd vertical dive.  This time it was too low and I could not recover, I had no control of the flight surfaces but I did get the throttle closed (I think). It was not a stall spin.  The model is a right off, so is the camera and Video Tx.  I do not know enough to decode the logs and I would dearly like to know what caused this crash.  I was in two minds to use the APM in this plane or buy the new FY-40 Autopilot, wish I had now, 300 pound down the pan!!

2013-11-23 18-42 6.log

2013-11-23 18-40 5.log

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Email me when people reply –

Replies

  • You don't have the airspeed sensor enabled by any chance?  We had it enabled one time but then left it unplugged and the plane would dive and go full throttle thinking it was in a stall. Does not sound exactly like your issue but just curious.

  • Now I have had a chance to go over this incident I think I made a fundamental error in set up.  I used a PM to power the board but I did not follow the instruction to power the servo rail from the esc.  I had all 3 wires from the esc plugged into channel 3 on the input side of the APM. I had the jumper removed.  Could this mean that when the APM called for RTL there was not enough power and the board browned out causing the GPS to go off line?  Also I did not follow the tuning guide exactly.  I did not do the FBWA tuning but went straight into manual flight and RTL.  Sounds like operator error or clutching at straws?

  • Hello Tim, Your first log 2013-11-23 18-40 5.log shows you NNW of London. The next log 2013-11-23 18-42 6.log has absolutely no GPS data, all zeros. With no GPS data I believe it is supposed to go into circle mode, but the AHRS uses GPS velocity for drift correction. You should not crash from loss of GPS, but maybe that's the case. I will look into this matter.

    You GPS being unplugged is the root of your crash, but we should be able to handle that.

  • Looks like you didn't have gps lock! I am an amateur in terms of ardupilot, but this is what it looks like when I plot your logs. Did you check you had lock? The GPS status was 0, throughout the second log.

    Where was your GPS module located? 

    ag4wi8F.png

This reply was deleted.

Activity

DIY Robocars via Twitter
Practice virtual race this Saturday; the real thing will be on Oct 3 https://www.meetup.com/DIYRobocars/
Wednesday
DIY Robocars via Twitter
Wednesday
Derrick Davies liked lisa TDrones's profile
Wednesday
DIY Robocars via Twitter
Monday
DIY Robocars via Twitter
RT @SahikaGenc: AWS DeepRacer & Hot Wheels Track https://youtu.be/4H0Ei07RdR4 via @YouTube
Sep 14
DIY Robocars via Twitter
Sep 8
DIY Robocars via Twitter
RT @davsca1: We are releasing the code of our Fisher Information Field, the first dedicated map for perception-aware planning that is >10x…
Sep 8
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: How this works: 1)object detection to find cones in single camera image, 30 frames/sec on @NVIDIAEmbedded Xavier. 2)comp…
Sep 8
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Use two color cones to guide the robocar. No map needed, on onsite training needed. Just place the cones and it will fol…
Sep 7
DIY Robocars via Twitter
Sep 7
DIY Robocars via Twitter
RT @roboton_io: Great to see http://roboton.io running at 60fps on the cheapest #chromebook we could find! #edtech #robotics #educat…
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @openmvcam: Crazy in-depth article about using the OpenMV Cam for Astrophotography: https://github.com/frank26080115/OpemMV-Astrophotography-Gear https://t.co/BPoK9QDEwS
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @openmvcam: Hi folks, it's finally here! Our first draft of our Arduino Interface Library is out! It works over SoftwareSerial, Hardware…
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @chr1sa: Please let them have an open API. This would be perfect for @DIYRobocars races https://twitter.com/NintendoAmerica/status/1301513099707658246
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Lanenet pretty much used all my GPU power on @NVIDIAEmbedded Xavier since I optimized with tensorRT. I need to run anoth…
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @LyftLevel5: Our @kaggle competition on Motion Prediction for Autonomous Vehicles is now live! Experiment with the largest-ever self-dri…
Aug 24
More…