Steven G
  • Laguna Niguel, CA
  • United States
Share Twitter

Steven G's Friends

  • Mike Klinefelter
  • Mohcine
  • iskess
  • Scott Gardner
  • James Bennet
  • Rob_Lefebvre
  • bc6
  • Andrew Tridgell
  • Weiliang
  • Jani Hirvinen
  • Paul Marsh
  • Dean

Steven G's Groups

Steven G's Discussions

Serious Problem in the current beta MP

Started this discussion. Last reply by Steven G Nov 16. 6 Replies

I was having many problems with 3.1.11 MP release. So, rather stupidly, I updated to the latest beta. Most of my prior issues were gone, good.I do a pre-launch calibration after the accels and…Continue

Plane in Auto mode continuously banks 3 degrees to the right

Started this discussion. Last reply by Steven G Nov 12. 4 Replies

My plane, when in Auto, banks about 3 degrees to the right like I was crabbing with left rudder. I can't figure out what's making it do this.Accels are calibrated, level set and it is trimmed out.Any…Continue

Documentation on using new features in MP 1.3.11

Started this discussion. Last reply by Steven G Nov 12. 2 Replies

There appears to be an advanced warning implementation in MP 1.3.11 but I'm not seeing how to implement it. I've tried all the obvious right click, left click stuff but to no avail.Any help…Continue

After upgrade to MP 1.3.11 no Imperial units available

Started this discussion. Last reply by Michael Oborne Nov 12. 1 Reply

After I upgraded to MP 1.3.11, I could no longer get Imperial units. I tried completely reinstalling MP and changing to metric and back again but no luck.After reverting back to 1.3.10, all was…Continue

 

Steven G's Page

Latest Activity

Steven G replied to Graham Dyer's discussion Google Maps blurry at zoom with update of MP (v1.3.14)
"You da man!!!"
14 hours ago
Steven G replied to Graham Dyer's discussion Google Maps blurry at zoom with update of MP (v1.3.14)
"You may not use all the features. Don't do a pre-flight calibration unless you want surprises. Check you meters vs feet too."
19 hours ago
Steven G replied to Graham Dyer's discussion Google Maps blurry at zoom with update of MP (v1.3.14)
"Not correct. That problem starts and remains in .11 and above. I thoroughly tested .10 for fixed wing issues that would affect the things I do/need and so far no issues. It would seem that MP is optimized for copter guys."
yesterday
Steven G replied to Graham Dyer's discussion Google Maps blurry at zoom with update of MP (v1.3.14)
"I have had difficulties since with anything after v1.3.10. The advice of the developers is always a clean install. I find the .msi works best. But that solution has not helped on any of my issues. 1.3.10 seems to work fine for me. I'll stick…"
yesterday
Steven G replied to Nicolas Thils's discussion APM Mission Planner 2 crashing after 2.0.15 update...
"Hmmm...I have 1.3.10 MP. Where is 2.x.x? Am I missing something? 1.3.10 is the last stable one for me. The rest are a mystery!"
Saturday
Steven G replied to Raimo Noormaa's discussion uBlox LEA 6H on APM and Pixhawk in the group ArduRover User Group
"Hello Thomas, I'm curious as I have read this elsewhere...that is, one needs the 6 wire cable on the PH for GPS. However, the vast majority of "clone" GPS/Compass have a 4 wire to the PH and 2 for the I2C. So, I guess RTS and CTS are…"
Thursday
Steven G replied to Steven G's discussion Serious Problem in the current beta MP
"Okay, I just confirmed that using preflight calibration in 1.3.12 will reset "level". IMO, this is a really bad idea. Maybe I'm missing something???"
Nov 16
Steven G replied to Steven G's discussion Serious Problem in the current beta MP
"Yes, I keep forgetting about github but sometimes when I post a problem or ask for help, it gets ignored. Here there seems to be more help. btw, MP 1.3.12 was released and it guess what, "flightdata: PREFLIGHT_CALIBRATION do gyro cal as…"
Nov 16
iskess replied to Steven G's discussion Serious Problem in the current beta MP
"The ft is meters bug bit me too. Luckily I started questioning the giant WP Radius rings before I climbed too high. Thanks for the heads up on the preflight calibration change. I don't know the reason for such a change. I use preflight…"
Nov 15
Bret C replied to Steven G's discussion Serious Problem in the current beta MP
"So Steve - for those of us who launch with a catapult launcher, this can be a serious problem.  Thanks again."
Nov 15
Steven G replied to Steven G's discussion Serious Problem in the current beta MP
"Yep, I had that too but I knew what it was since I had i"
Nov 15
Bret C replied to Steven G's discussion Serious Problem in the current beta MP
"Hi Steven: Thank you for the post.  I too had issues with 1.2.11 Mission Planner.  The problem I encountered was the fact that instead of flying at the designated 400 feet AGL, it flew to 1,300 feet! I have since updated to 1.3.12 and will…"
Nov 15
Steven G commented on Paul's blog post DJI INSPIRE 1 in Action
"When you add Lightbridge to a Phantom 2 Vision+ V3 the price is about $2500 or $400 short of the Inspire. So, I don't get the "cost too much" that people are saying. For $400 you get a 360 gimbal, retractable gear, 4K cam, sdk, two…"
Nov 15
Steven G posted a discussion

Serious Problem in the current beta MP

I was having many problems with 3.1.11 MP release. So, rather stupidly, I updated to the latest beta. Most of my prior issues were gone, good.I do a pre-launch calibration after the accels and barometer have warmed up. I took off (fixed wing) went to Auto and noticed the plane was in a constant roll of +12 degrees! I RTL'd. When I got home I tried to figure out what went wrong. After a couple hours, I quite accidentley found that doing the pre-flight calibration had set "level" for the plane.…See More
Nov 15
Steven G replied to Steven G's discussion Plane in Auto mode continuously banks 3 degrees to the right
"In manual, at cruise throttle, it is trimmed to straight and level. Yes, if I crank it up, the torque factor will come into play seriously. Also, in FBWA, it flies very well. As an example, I can go 1/2 mile with pitch and roll changing + or - 2…"
Nov 12

Admin
Gary Mortimer replied to Steven G's discussion Plane in Auto mode continuously banks 3 degrees to the right
"What does it want to do in manual flight? It does not take much for a bigger prop to make a difference."
Nov 12

Profile Information

About Me:
FPV interests
Please tell us a bit about your UAV interest
APM2 is useful for FPV and RTH. Want to learn more...
Hometown:
SoCal USA

Comment Wall (5 comments)

At 12:04pm on August 2, 2012, James Bennet said…

Thanks for the reply and the advice Steven. I *think* I've gone through your checks correctly. Just in case you're able to it would be great if you could let me know if there's anything obvious I am missing here. I've now tried 2 XP machined and 1 Win 7 laptop...

Symptoms: Steady Green LED’s so the units have binded. Units data read but won’t connect in Mission Planner 1.2.1 Mav 1.0

 

APM2 not connected via USB, although it works when it is.  

 

My settings:

 

Using Com 4 set to 57,600, or Com 13 on a Win 7 laptop.

Installed FTD2XX on XP and Win 7.

 

Via 3DR application;

 

Unit One:

SiK 1.5 on HM-TRP

S0: FORMAT=25

S1: SERIAL_SPEED=57

S2: AIR_SPEED=64

S3: NETID=25

S4: TXPOWER=11

S5: ECC=0

S6: MAVLINK=1

S7: OPPRESEND=1

S8: MIN_FREQ=433000

S9: MAX_FREQ=434800

S10: NUM_CHANNELS=50

S11: DUTY_CYCLE=100

S12: LBT_RSSI=0

S13: MANCHESTER=0

S14: RTSCTS=0

 

Unit Two:

SiK 1.5 on HM-TRP

S0: FORMAT=25

S1: SERIAL_SPEED=57

S2: AIR_SPEED=64

S3: NETID=25

S4: TXPOWER=11

S5: ECC=0

S6: MAVLINK=1

S7: OPPRESEND=0

S8: MIN_FREQ=433000

S9: MAX_FREQ=434800

S10: NUM_CHANNELS=50

S11: DUTY_CYCLE=100

S12: LBT_RSSI=0

S13: MANCHESTER=0

S14: RTSCTS=0

 

Click reset on APM2 as some suggest. APM 2 powered by ESC, blue GPS lock ok. SERIAL3_BAUD: 57.

 

Both units flash red when reading. Upgraded Firmware on both.

 

I am completely out of ideas :-(

At 1:47am on August 3, 2012, James Bennet said…

You make some excllent points there. I will ensure all the settings are the same. With regards to the Port Settings I've set everything to the same speed, 57 across the board. MP can deffo read the radios so they are working which is encouraging. Power is set to 11 as I am in the UK. I'll pump it up to test though. 

I dont get flashing red on the air side, so I wonder if APM2 is throwing data at it? When working does the airside start flashing red even before MP is connected? Or does it wait for the handshake and connection to be estabilshed before it starts sending data? I am wondering if I need to do anything to get the APM2 to start sending telem data to the radio.

The connections look fine, the TX/RX leads are crossed. Good point though, that would seem like the obvious problem.

Most interestingly you mention that you need to hit "connect" in MP, there seems to be conflicting info on this on the forums and even MP itself has a pop up saying it's not required unless using mavlink. The Com port and Baud speed must be set right as I am getting the settings from the radio's when I hit load. When hitting connect I get a timeout after 30 secconds. I've seen people mention heart beat messages but I've not seen where they are displayed.

Thanks again for all your advice, I'll try setting all the remaining settings the same, bump up the power, and try to hit connect more often. Failing that I've emailed the support team earier in the week so I hope they may get back to me at somepoint soon.

James

At 7:42am on August 3, 2012, James Bennet said…

Steven,

Almost got it... the telem lead I was using had the TX/RX ports crossed, using another lead where they are not the red light on the air side radio flashes away.

The problem I have now in MP is a "serial link isn't fast enough" regardless of what settings I use. Anyway at least I am on the right track now.

Thanks for all your advice and help,

James

At 9:04am on August 3, 2012, James Bennet said…

Right all up an running, the only issue is getting a GPS lock when using the radios/powered by the ESC but that seems to be a common problem.

Thanks again,

James

At 9:01pm on August 21, 2012, Dean said…

Hi Steven,

Sorry you are having this problem.  Can you send a clear macro closeup from a good camera and lighting of front and back of the PCB? 

Dean

You need to be a member of DIY Drones to add comments!

Join DIY Drones

 
 
 

© 2014   Created by Chris Anderson.

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service