Moderator

Arduplane Autoland

I have been trying to get the autoland feature working for a couple of weeks now to no avail? The first time I made a flight plan with several waypoints and then a final LAND command where the plane would reach and then stall, on the second attempt I read the wiki and followed the instructions there, which consisted of using two LAND commands and adding a break alt, radius and cut alt commands, athough in mission planner the colomns are not marked as they are in the wiki? they are just blank boxes... But using the same boxes as in the wiki I filled in the other parameters and started another mission this time the plane would stop at the waypoint before the first land waypoint which was a few hundred meters away, and just drift off without throttle only remaining stabilized until enough airspeed had dropped away and then go into a flat spin. What am I missing?

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Email me when people reply –

Replies

  • Moderator

    Ok, I still seem to have trouble with autolanding or even dropping altitude? I tried to drop it into wind over say 500m from 100 dropping by 20m at each waypoint till 40m just to make a low pass.. But by the time it was around 70m it went into a flat spin and I had to switch into manual to recover it.. It seems to hold cut the throttle in order to drop altitude but doesn`t pitch down to keep airspeed, it just uses the elevator to hold a level attitude until all airspeed is gone and forces the aircraft to stall? I have the APM2.5 and an airspeed sensor

  • Developer

    I've been looking at code and I cannot see how it would handle two LAND commands. It seems to work that you set the landing coordinates and altitude where you want to land, and when the plane is within 3m Alt or 2 secs to this location it cuts throttle and makes sure the plane does not roll. The pitch is held positive if you have no airspeed sensor.

  • Confirmed. This is a bug in APM.

  • Hi,

    I just started to learn how to use ArduPilot and the Mission Planner software. I hooked up HIL simulation with x-plane 10 and tried to make a simple mission with auto takeoff and landing. I think I am seeing exactly the same problem as described here. 

    I will attach screenshots of the plan and the actual flight:

    Here is the plan, which tries to mimic the one shown in the wiki.

    3692602488?profile=original

    And here is the actual flight:

    3692602413?profile=originalSome observations from the flight.  The plane takes off and levels, then climbs to 100 meters. Once 100 meters is reached it turns to WP2, then continues to WP3. After WP3 I click a point in the map and say "Fly To Here", which works well. After some loitering I switch to auto, and the plane proceeds to WP4, then to WP5. 

    At WP5 the throttle goes idle and the plane just glides continuing the trajectory from WP4. The screenshot is taken just before crash.

    Based on the documentation I expected the plane to continue to WP6, circle around it down to 45 meters using 17 meter radius, then head to touchdown point (WP7) and cut the throttle at 20m. 

    I have repeated this couple of times, the result is always the same. I am glad that I am using a simulator for learning. 

    Am I doing something wrong, or is this indeed a bug?

  • Someone else posted a video around here somewhere of the exact same problem. Would be great to get this worked out. I'll mention this problem in the "New ArduPlane release coming soon!" thread.

  • Moderator

    O.K so no one has tried the autoland feature with success? Surely someone must have tried it?

This reply was deleted.

Activity

DIY Robocars via Twitter
RT @chr1sa: You can see this in person in two weeks for our next live event with real cars. It's great fun for adults and kids alike, and…
Sunday
DIY Robocars via Twitter
RT @chr1sa: The final race (1:24) at yesterday's @DIYRobcars virtual event was our best. It's only two minutes long but it has everything,…
Sunday
DIY Robocars via Twitter
RT @chr1sa: The monthly @diyrobocars virtual race is starting now! https://www.twitch.tv/roboticists2
Saturday
Mike Whitney liked Mike Whitney's profile
Jul 19
DIY Robocars via Twitter
Jul 2
DIY Robocars via Twitter
Jun 26
Abdulatif Tlaib liked Ryan's profile
Jun 24
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: First time at @wsraceways. After tuning @HokuyoUsa lidar signal and camera sensor on @NVIDIAEmbedded, my car was able to…
Jun 20
DIY Robocars via Twitter
RT @breadcentric: The handy bit about racing with self-driving cars is that one can type while the car is racing. Report from #AWSDeepRacer…
Jun 18
DIY Robocars via Twitter
RT @chr1sa: Our Bay Area @DIYRobocars meetup is now at 2,700 members. Next in-person events (in Oakland) are training day on July 17 and…
Jun 18
DIY Robocars via Twitter
Videos from the ICRA autonomous racing workshop are now available: https://linklab-uva.github.io/icra-autonomous-racing/
Jun 10
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Prepared race track for Warm Spring Raceways @wsraceways and looking forward to test my new car at RAMS RC @ramsaicar fa…
Jun 6
DIY Robocars via Twitter
RT @f1tenth: Trying out some nasty blocking maneuvers 🏎️🤖 #f1tenth #autonomousracing https://t.co/nMTstsaogM
Jun 5
DIY Robocars via Twitter
May 27
DIY Robocars via Twitter
RT @araffin2: I will talk this Saturday from 18:00 to 19:00 Paris time for the @diyrobocars community about learning to race in hours using…
May 27
DIY Robocars via Twitter
RT @a1k0n: Luckily the infeasible hairpin problem was easily reproducible in simulation and I could test the fix before bringing the car ba…
May 26
More…