Bad AHRS - Pixhawk

Pixhawk, Arduplane 3.2.2.

Hello guys,

having a problem to make EKF to work. 
As soon as I put the EKF_ENABLE 1, the massage "BAD AHRS" appears on my Mission Planner screen. I couldn't find any similar topic on other forums so you're my last chance =)

I thought that it's might be a hardware problem, but both of my Pixhawks acts the same. The IMU pin legs connections on PCB are also look fine. All the initial calibration were made.

I also had an idea that it might be a wrong EKF_ or AHRS_ parameters problem, but I varied them without any successful result. 

Both IMU seems to work according to log file. But most of EKF'1-4' logs shows zeros. Since it was recorded indoor so I turned off the "AHRS_GPS_USE 0", but even with its on and outdoor the result is the same - "Bad AHRS"

I also noticed that INS_PRODUCT_ID turns to "0", saying that IMU is unknown, but not 5 as it should be for Pixhawk.

Please help, I spent the 2 days solving this problem without any results!

Here are the Parameters and Logs.

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Email me when people reply –

Replies

  • Hey Hein I dont have an external compass no just gps and the Pixhawk. I didnt realise u needed or could get an external compass. I can not arm with the error so ca not get in the air. Even with the internal gps off.
    Any chance you can explain how you arm and any other pointers you may have. Its really strange as the really cheap boards dont have this issue and this was exspensive.
  • 100KM

    Are you using a compass? I get this using planes without compass and makes sense that I get the error, because the AP can't determine heading while stationary without a compass. As soon I take off the error disappears. If you have a compass, it might be a calibration / variation issue. 

  • Same issue have run through everything. But it seems there has always been issues with this and were told its not GPS  the settings are to strict repower. Looking below is questions from 2015 and Ive seen them going back to 2014 so there must be a definitive answer seeing as though its been happening since the inception of the board.

    PLEASE HELLLLLP!

  • I made several attempts to calibrate the compass and the error persisted. After reading in some forums the similar experience of a colleague, where he solved the problem by downgrading to the first firmware version for arduplane. I did the same and my problem was solved. With this older version of firmware running perfectly on my plane, the only thing that has changed is that the engine is always armed, so be careful with the throttle stick as the engine starts as soon as you move the stick.
  • i had the same thing, and performed an accell calibration, and it fixed it. 

    if it happens often, apparently, re-arming with the plane still fixes it for some, but this is the long term solution. 

    hope my experience helps others. 

  • @Hisham - So to fix the AHRS problem, you just turned off the internal compass?

  • Hi lately i Have did 3 test flights regardless of the compass variance and bad ahrs i have. All safe landing and recovery.

    since the bad AHRS flag went off after 40sec consistently, i assumed like other Avionics on an airplane we have 7 mins to realign the INS IRS and gyro. so i gave it a go call.  the only problem i had was with the Compass alignment keep on getting compass variance, by crosschecking with actual compass the primary compass seems to giving out correct reading +- 2 degree which is acceptable for flying. gps hdop was good.. so i turn off the 2nd onboard compass. ARMed  and There she goes. though from time to time   I had a compass variance flag due to  EKF. 

  • I'm about ready to throw away a brand new Pixracer because I can't get rid of this error.  I've tried all of the fixes listed here and elsewhere and it continues to happen.  It's really starting to piss me off.

    I left the Ardupilot world over three years ago because I couldn't get beyond compass problems on the then new Pixhawk, but recent hardware and software looked interesting so I decided to give it a try again.  But wasting a weekend on this probably is about ready to drive me away again. We REALLY need some way to get more info about these errors and what's causing them.  Does anyone know if it's caused by the IMU, GPS, barometer, magnetometer, phase of the moon????  How can we debug these things?

    I'm running the latest release Plane firmware on a new genuine Pixracer with AUAV.co GPS and other accessories.

  • i have this problem running arduplane on pixhawk, runing the same firmware..only is mine shows up after powering and it goes away after 40sec. consistantly.

  • I'm with the same version of Fw and same problem as yours. Is there a solution? Any firmware that corrected this error?



    Mike said:

    I have this same Bad AHRS in plane 3.7.1 MP 1.3.43.

    Done all the stuff suggested. Recalibrade, power down/up, etc.  Only time it doesnt happen is when I take the plane outside.

    Any updates from anyone else?

This reply was deleted.

Activity

DIY Robocars via Twitter
RT @a1k0n: @DanielChiaJH @diyrobocars @circuitlaunch Here's my car's view of that race. About 8.4 second lap times for laps 2 and 3... both…
Monday
DIY Robocars via Twitter
RT @DanielChiaJH: Great racing against @a1k0n today at @diyrobocars! Pretty cool to both break sun-9s at the track today I think I got very…
Sunday
DIY Robocars via Twitter
Broadcasting the @circuitlaunch race live now at https://m.twitch.tv/diyrobocars Races begin around 2:00pm PT
Saturday
DIY Robocars via Twitter
RT @a1k0n: ran a huge number of hyperparameter tuning experiments yesterday; now I can train a new policy, far with better quality, in 15 m…
Saturday
DIY Robocars via Twitter
RT @a1k0n: Did I get rid of hand-tuned parameters? Yes. Am I still hand-tuning more parameters? Also yes. I have a few knobs to address the…
Sep 26
DIY Robocars via Twitter
RT @a1k0n: I'm not going to spoil it, but (after charging the battery) this works way better than it has any right to. The car is now faste…
Sep 26
DIY Robocars via Twitter
RT @a1k0n: Decided to just see what happens if I run the sim-trained neural net on the car, with some safety rails around max throttle slew…
Sep 26
DIY Robocars via Twitter
Sep 24
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: @a1k0n @diyrobocars I learned from this. This is my speed profile. Looks like I am too conservative on the right side of…
Sep 24
DIY Robocars via Twitter
RT @a1k0n: @SmallpixelCar @diyrobocars Dot color is speed; brighter is faster. Yeah, it has less room to explore in the tighter part, and t…
Sep 24
DIY Robocars via Twitter
RT @a1k0n: I'm gonna try to do proper offline reinforcement learning for @diyrobocars and throw away all my manual parameter tuning for the…
Sep 23
DIY Robocars via Twitter
RT @circuitlaunch: DIY Robocars & Brazilian BBQ - Sat 10/1. Our track combines hairpin curves with an intersection for max danger. Take tha…
Sep 22
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Had an great test today on @RAMS_RC_Club track. However the car starts to drift at 40mph. Some experts recommended to ch…
Sep 11
DIY Robocars via Twitter
RT @gclue_akira: 世界最速 チームtamiyaのaiカー https://t.co/1Qq2zOeftG
Sep 10
DIY Robocars via Twitter
RT @DanielChiaJH: Always a good time working on my @diyrobocars car at @circuitlaunch. Still got some work to do if I’m to beat @a1k0n howe…
Sep 10
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: My new speed profile for @RAMS_RC_Club track https://t.co/RtLb7TcgIJ
Sep 10
More…