Pixhawk BAD ACCEL HEALTH APM 3.2 - collecting data

A few users, myself included, appear to be having issues calibrating accels and/or arming when using APM 3.2 on a Pixhawk.  I see posts here and there, but thought it may be best if those having the issue could all 'check in' to one post so that the developers can see how widespread the issue is and gather data.

My Pixhawk will arm occasionally, and will even fly successfully.  Occasionally however it will not arm and I will receive the pre-arm error "Accels not healthy".  A few days ago I was able to arm and fly thorugh one lipo, then after landing and swapping batteries I could not arm due to this reason.  I have attached the logs from the successful flight, as well as the failed pre-arm logs, to this post.

As you can see from these images there is something amiss with IMU2.  This is a snippit from the good flight, showing values for AccX on IMU1 and IMU2:

3691166950?profile=original

and here are the same values on the second attempt, pre-arm.

3691167027?profile=original

In the 3.2 release thread a few users had mentioned the issue and Randy advised to set the log_bitmask to "131070" so that it will log everything including the pre-arm checks.  I encourage others having the issue to do the same and share the logs and experiences here so that we can find out what is going on here - is there a bad batch of Pixhawks in the wild that only now show the hardware errors due to something new in 3.2, or is there an issue in the APM software?

goodlog.bin

badlog.bin

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Email me when people reply –

Replies

          • If this works for me, i'll just use a spare battery connector and connect the poles. Just plug it in before fligt and voila. Not too difficult...
            • go ahead try, just make sure that you are experiencing the IMU2 failure i.e LSD303d, as far as I understand MPU6k issue should not be resolved this way. 

        • Very nice find!
          Looking forward to trying this in the field.
          I have some extra capacity in the lines to the ESCs so that fits in quite well.
          Did you actually measure the rate the voltage drops when battery is disconnected.
          • nope, my only instrument is a multimeter which I do not think is sensitive enough. 

  • What is the bottom line here? Is there a way to identify a faulty PIxhawk? I bought mine last June as a Y6B DIY.

    • MR60

      If when you turn your pixhawk on, it boots normally and does not display quasi systematically an unstable horizon and/or bad accel and/or bad gyro health, then your board is probably just fine. In my case, the bad pixhawk was obviously bad, giving strange HUD horizon instabilities and pre arm bad gyro health messages, almost at every boot.

      • I have one here that requires a compass calibration every time it boots up....

        • Developer

          Denny,

          Let's try and keep this thread focused on the accelerometer failures.  Could you report this separate issue in the APM Forum?  Including a log showing the problem would also be great.  Perhaps two dataflash logs, from two consecutive bots that show the failure.  Remember if it's happening before arming to set the LOG_BITMASK to log while disarmed.

        • I had something similar. The I2C was disturbed by the FRSky X8R Receiver ... No hardware problem..

  • can someone comment on this videos

    https://www.youtube.com/watch?v=4lRFwVN1vFY

This reply was deleted.

Activity

DIY Robocars via Twitter
Sep 9
DIY Robocars via Twitter
RT @chr1sa: We've got another virtual @DIYRobocars race tomorrow at 9:00am PT. Two dozen autonomous cars will compete, four at a time. Ther…
Sep 4
DIY Robocars via Twitter
Sep 1
DIY Robocars via Twitter
Aug 31
DIY Robocars via Twitter
Aug 31
sam liked Jimmy Oliver's profile
Aug 25
DIY Robocars via Twitter
RT @ExplorerRobocar: Sometimes, I am really a big kid!! Having fun with my virtual RC car on the @diyrobocars track 😜😉, by using the « AR R…
Aug 24
DIY Robocars via Twitter
RT @grepLeigh: @donkey_car @unity3d @TensorFlow ~1050 episodes into training, my agent learned to erratically drive in the left lane. 🤖😆 ht…
Aug 24
DIY Robocars via Twitter
RT @EclipseCyclone: Sweet! http://Robotec.ai high performance #ROS 2 @unity3d #CycloneDDS bridge for @AutowareFdn @SVLSimulator now…
Aug 24
DIY Robocars via Twitter
RT @a1k0n: My car had a lot of trouble getting around the track at the last @diyrobocars event -- only one actual finished lap during the r…
Aug 24
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: This is the run time map https://t.co/VzykOkUt2G
Aug 24
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Made a lot progress on Warm Spring Raceways track. Almost finished one lap. https://t.co/nUVpufZQyP
Aug 24
DIY Robocars via Twitter
RT @AntonioRobotics: Super fun time seeing these autonomous cars race at @circuitlaunch for the @diyrobocars quarterly meet up! The demolit…
Aug 15
DIY Robocars via Twitter
RT @a1k0n: I thought my dumb localization code was still working at the new @circuitlaunch track, but it was just *barely* working. I shoul…
Aug 14
DIY Robocars via Twitter
RT @DAVGtech: Recording of entire in person @diyrobocars race today @circuitlaunch. Fast forward a couple hours to go straight to the racin…
Aug 14
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: This is the run time map. Very noisy Lidar signal https://t.co/bAbeVUMi10
Aug 14
More…