PLEASE HELP. MP can't communicate with APM

Hello  all.

I'm at my wit's end and need help. Last fall, I got my new quad flying and did some tests. I needed to move the compass and do another compassmot, but couldn't get around to it due to school. This spring, I got the quad back out to work on it and can't get it to communicate with MP. It times out each time and gives me a 'No heartbeat packets" error and says it can't open the COM port. The APM 2.5 lights up, the red, blue and yellow lights flash, but it times out every time. I can't even reload the firmware.

Here's what I've tried to do so far, with no luck;

- 4 different USB cords

- With and without the receiver attached

- With and without the new external mag attached

- Quadruple checked the cut I made for the external mag as per instructions on this site

- checked and reloaded the FTDI drivers

- Deleted and reloaded the MP, on 3 different computers (Windows 8.1, Vista and XP)

- With and without power from battery and power module

- With and without external GPS antenna

- With many different versions of MP

- Even tried with APM planner

I'm losing my mind and haven't been able to fly all year. Please help!

Jim

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Email me when people reply –

Replies

  • Hi I had similiar the problems the question that I have has this been purchased directly from 3DRobotics or authorized dealer - was this purchased from -on ebay/China/Hong Kong on the gray market. What I found is there a number of "clones" of the APM module and associated hardware - which uses inferior parts. I purchase such a clone and found numerous problems like the one you described.

    I sent it back got a refund and purchased directly from 3dy robotics no problems since then

    Just my experiences

    • Mine was ordered straight through 3DR.

  • Maybe the 3.3 regulator is blown.
    • I've heard of this issue, and hope to god it's not that. I am a broke college student with a kid who plays hockey- Took me a while to be able to buy the APM in the first place, I can't get another for a long time. I've only have 5 test flights on it!

      What are the causes of the blown 3.3 V reg and how can I trouble shoot it?

      Jim

      • It looks as if the 3.3v regulator problem is mainly affecting nav sensors. Doesn't seem to apply here.

        Any one else have any clue?

  • Admin

    @Rocketman,

    Have you tried using a powered USB Hub yet?

    Regards,

    TCIII Admin

    • Thomas,

      Thanks for the quick reply. I haven't tried that because I read somewhere that you should avoid hubs with APM. I can try that later tonight and post the results.

      Thanks- Jim

      • Thomas-

        Good news and bad. The good news is that before, the double red flash didn't last longer than a few seconds while trying to connect, where as now the double red "heartbeat" flash is on when hooked up to USB.

        The bad news is that I still get a "no heartbeats" error on timeout.

        Any Ideas?

        PS- the way it is hooked up right now is APM > USB cord > powered hub with nothing else plugged in > USB cord > laptop.

        Jim

This reply was deleted.

Activity

DIY Robocars via Twitter
RT @donkey_car: Human-scale Donkey Car! Hope this makes it to a @diyrobocars race https://www.youtube.com/watch?v=ZMaf031U8jg
Saturday
DIY Robocars via Twitter
Saturday
DIY Robocars via Twitter
Jun 16
DIY Robocars via Twitter
RT @GrantEMoe: I won my first @diyrobocars @donkey_car virtual race! Many thanks to @chr1sa @EllerbachMaxime @tawnkramer and everyone who m…
Jun 13
DIY Robocars via Twitter
RT @gclue_akira: JetRacerで自動走行したコースを、InstantNeRFで再構築。データセットは別々に収集 #jetracer #instantNeRT https://t.co/T8zjg3MFyO
Jun 13
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: SPC 3.0 Now the motor also works. This car is doable. I just need to design a deck to mount my compute and sensors. http…
Jun 13
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: My new car SPC 3.0. https://t.co/CKtkZOxeNQ
Jun 7
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: High speed at @diyrobocars thanks @EdwardM26321707 for sharing the video https://t.co/o4317Y2U1S
Jun 7
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Today at @RAMS_RC_Club for @diyrobocars. Used @emlid RTK GPS and @adafruit @BoschGlobal IMU. Lap time 28s https://t.co/R…
May 28
DIY Robocars via Twitter
May 15
DIY Robocars via Twitter
May 14
DIY Robocars via Twitter
May 13
DIY Robocars via Twitter
RT @f1tenth: Say hi to our newest #F1TENTH creation for @ieee_ras_icra next week in Philly. It’s going to be huge! 😎 🔥 @AutowareFdn @PennEn…
May 13
DIY Robocars via Twitter
May 11
DIY Robocars via Twitter
May 8
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Noticed my car zigzagged in last run. It turned out to be the grass stuck in the wheel and made the odometry less accura…
May 8
More…