Quadcopter

Merhaba öncelikle herkese.Elimde 3DR'ın Quadcopter X modeli var. Montajı manualde verilen yönergelere uygun şekilde yaptım. Missionplanner üzerinden Apm 2.6'ya yazılımını yükledik. Fakat bazen bağlantı bazen kalibrasyon hatası veriyor. Her neyse bir şekilde tam kurulumun yaptım. Gps bağlantısını tam yapmadım. Kumpas kalibrasyon sayfasında beyaz noktalar gelmiyor. Ama gyro verisini alabiliyorum. Pili takıp esc kalibrasyonunu da yaptım. Kumandadan throttle verdiğim vakit quadcopter hep bir yöne çekiyor. İçerisinde kontolcünün bunu kontrol etmesi gerekmez mi? Yardımlarınız için teşekkürler.

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Email me when people reply –

Replies

  • Merhaba,

    aramıza hoşgeldinizi.,

    sorunuz compass oryantasyonu bence, yani roll 180 degree olabilir. mesala,

    şöyle daha rahat anlarsınız, mission plannerda quadı sağa yönlendirdiğinizde ekrandaki yönelişte aynı yönde olamlı tersi içinde aynı , kontrol edin,

    klon kartlarda başlangıçta bendede aynı sorun olmuştu.

    diğer olası nedenler

    birde propların yani motorların dönüş yönünü kontrol ediniz,

    esclerin throttle gaz kalibrasyonunu yapınız.

    • Kartım klon kart değil. Motorların dönüş yönünü başlangıçta yanlış yapmıştım, şimdi onu da düzelttim. Esc throttle gaz kalibrasyonunun esc kalibrasyonundan farkı var mı? Kartın kendi kumpası ayrıca Gps üzerindeki kumpas var. Gps her zaman kullanmayacağım için kartın kendi kumpasını kalibre etmek istiyorum fakat kalibrasyon sayfasında beyaz noktalar gelmiyor. Mission planneri tekrar yüklesem çözülebilir. İlginiz için teşekkürler.

    • ESC kalibrasyonu aynı şey, kumandanız ile yaptığınız kalibrasyon yani,

      esc lere kumandanın max ve min noktalarını hafızasına almasını sağladığınız kalibrasyon

      mission planner ın en son yazılımını yüklerseniz ekran değişecektir.

      kart üzerindeki kumpası kullanmak için yazılımsal ve donanımsal değişiklikleri yapmalısnız ;

      http://copter.ardupilot.com/wiki/ac_compasssetupupadvanced/

      apm 2.6 nın dahili compassı yok yada default olarak aktif değil anladığım kadarıyla bilginize

    • Elimde multiwii'nin pusulalı gps modülü var ama jst kablosunun pinleri uyumlu değil. O yüzden kablo alıp deneyeceğim. Dediğiniz gibi gyro da 180 derecelik bir fark var. Sağa yatırınca missionplanner da sola yatıyor. Onu pusula hariç düzeltme imkanım veya pusulasız quadrotoru uçurma sansım var mı? İlginiz için teşekkürler:).

    • Hüseyin bey birkaç sorum daha var cevaplayabilir misiniz?

      Tüm bağlantıları yaptım. Apm 2.6'nın kumpas kalibrasyonunu da yaptım kabul edelim. Kumandadan verdiğim throttle a göre motorların hızları değişiyor. Fakat roll- pitch ve yaw hareketi kumandadan vermeye çalıştığımda hiçbir değişiklik olmuyor. Tabi bunu pervaneler takılı değilken deniyorum. Ayrıca motorları belirli bir throttle değerinde motorları çalıştırdığımda quadroyu yana doğru biraz eğiyorum fakat yine motorların hızlarında bir değişiklik göremiyorum. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

    • roll- pitch ve yaw hareketi kumandadan vermeye çalıştığınızda gözle ilk etapta fark etmeniz zor ama değişiklik oluyor olması gerekir,sağa roll yaptığınızda soldakilerin hızı artar , sağa roll yaptığınızda sağdakilerin hızı artar,

      sağa yaw yaptığınızda çapraz olarak aynı yönde dönenlerin hızı artar sağa veya sola yaw yapar böylece.

      bence sizin mission planner dan initial settings lerde atladığınız yerler var.

      sırasıyla en baştan bunları yapın. kumandanınız vs ayarlarını yaptığınızdan emin olun.

  • Quadcopterin gyro kalibrasyonunu düzgün yaptıysanız çok fazla bir tarafa çekmemesi gerek. Hafif çekmeleri de trim ayarlarıyla halledebilirsiniz.
    Fakat pusula kalibrasyonunda beyaz noktaların çıkmaması normal değil. Gps ve pusula bağlantınız düzgün mü?
    Apm üzerinde de bir pusula vardır, onu iptal etmek için board üzerinde bir bağlantıyı kesmeniz gerekir, onu yaptınız mı?
    • İbrahim bey birkaç sorum daha var cevaplayabilir misiniz?

      Tüm bağlantıları yaptım. Apm 2.6'nın kumpas kalibrasyonunu da yaptım kabul edelim. Kumandadan verdiğim throttle a göre motorların hızları değişiyor. Fakat roll- pitch ve yaw hareketi kumandadan vermeye çalıştığımda hiçbir değişiklik olmuyor. Tabi bunu pervaneler takılı değilken deniyorum. Ayrıca motorları belirli bir throttle değerinde motorları çalıştırdığımda quadroyu yana doğru biraz eğiyorum fakat yine motorların hızlarında bir değişiklik göremiyorum. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

    • Trim ayarlarını nasıl veya nereden yapabilirim? Yön gösterirseniz karıştırmayı severim. İlginiz için teşekkür ederim:).

    • Apm üzerindeki pusulayı kullanmak istiyorum o yüzden gps i bağlamadım. Bunun için harici herhangi bir şey yapmama gerek var mı?

This reply was deleted.