Arducopter Traditional Helicopter

Merhabalar,

Trex 550 (Flybar) helikopterime Apm 2.5.2 (ver 3.1) bağlanamaya niyetlendim. Bu konuda daha önceden deneyimi olan arkadaşımız var mıdır?

Kumandam Turnigy 9x - ER9X sürümü yüklü.

Öncelikle kumanda da hangi modda bağlantı yapılıyor? Uçak mı yoksa helikopter modunda mı?

Ben uçak ile bağladım Stabilize modda swashplate ve tail servoları dengeye almayı başardım ancak diğer modlardan herhangi birine geçtiğimde swashplate negative pitch alıp stabilize yapmıyor, kitleniyor ve kesinlikle kumanda dan kontrol edilemiyor sadece gaz düzgün çalışıyor. Güvenemediğim için hiç denemedim. Her ne yaptıysam da motoru hareket ettiremedim. Kumandayı Helicopter moduna aldığımda da hiçbir ayarı yapamadım. Bu konuda deneyimli arkadaşlardan yardım bekliyorum.

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Email me when people reply –

Replies

  • Merhaba,

    Bende t-rex 700 e 9 ay önce bi tane apm 2.5 aldım. Bu aralar bağlamayı düşünüyorum. Beraber araştırıp yapalım. Burada ki üye arkadaşlarında yardımıyla biz Türk katılımcılara da güzel bir kaynak olur. Malum bizde neredeyse hiç paylaşım yok.

    Şimdilik kartın ayrı gelen bacaklarını lehimledim ve voltage sensörü lehimleyip, nasıl bağlantısnı yapacağımı araştırıcam. Şimdilik bu kadar. Gelişmeler oldukça bilgilendireceğim.

    • Evet kaynak bulmak gerçekten biraz zor. Benim APM ile uçak ve multikopter deneyimim var ancak helikopter biraz farklı. Bende biraz araştırma yaptım şöyle ki;

      Geleneksel helikopter ile APM'i kullanmak için 3 temel öğe var.

      1- Kumandayı heli modda değil, Acro- Fixed Wing ya da Uçak modunda kullanmak lazım (Aşağıda bağlantısını paylaştım). Helicopter pitch mixlerini APM ayarlıyor

      2- Kullanılacak ESC'nin Governor modda çalışması lazım. APM hiçbir surette gaz ayarı yapmıyor. ARM olduktan sonra governor kafa devrini ayarlacak.

      3- Digital servo kullanılması lazım. Analog servolar muhtemelen saniyeler içerisinde yanacaktır.

      * Kumanda alıcısından (Mode 2) bağlantıda APM Input'a bağlantı şu şekilde

      Radio TX ------ APM Input

      1(Aileron)   -   Input 1

      2(Elevator)  -  Input 2

      3(Throttle)  -   Input 8

      4(Rudder)  -   Input 4

      Bunun dışında mod switch'i 5.kanala bağlayıp mode switch için kullanabilirsiz.

      APM'in çıkışına gelince.

      Swashplate servoları için  helikopterin arkasından bakacak olursak 
      Sol Servo Aileron - Output 1

      Sağ Servo Pit - Output 2

      Arka Servo Elevator - Output 3 

      Diğer Kanallar: 

      Rudder Servo - Output 4

      Esc Motor Bağlantısı - Output 8

      Motor devri biraz sıkıntılı ben arm ettiğim halde motor'dan devir alamıştım ancak araştırmalarımdan öğrendiğim kadarıyla Governor mode ile çalışan ESC için Mission planner - Heli setup bölümündeki Rotor Speed Control Mode 2 olacak.

      Ben tüm bunları yaptım. APM'in servoları kontrol etmesini sağladım. Stabilize modda herşey gayet güzel çalıştı ancak diğer modlara aldığımda swashplate kendine negative pitch verip kitledi. Hiçbir şekilde stabilizasyon yapmadı,kumanda'dan kontrol sağlayamadım ve motor dönmedi. Bende yapamıyorum herhalde diye vazgeçtim. Eski haline getirdim. Benim projeyi eski haline getirmem birkaç günümü alacak sanıyorum.

    • Tekrar merhaba,

      Mesajınızı aceleyle okuyup cevap yazdım az önce tekrar okuyunca sorum anlamsızlaştı :) Baya bir denemeleriniz olmuş, peki halihazırda APM ile otomatik uçuş yapabildiniz mi? 

      Ben voltage sensör takmaya çalışıyorum ama bu elzem değil, onun için bir an önce kartı kullanıma sokup otomatik uçuş denemek istiyorum. Fakat çekincelerim var. Kartı yakmak yada helikpteri otomatik uçuş sırasında kırıma uğratmak. Kumadam DX8.

      Teknik olarak ise 1 yıla yakın ara verdiğim için iyi bir durumda değilim. Kartın Heli ye bağlantı şekli işime yarayacak. Bunu video ile anlatan yada türkçe bi ste tavsiyeniz varmı? Mesela kartın power bağlantısını yaparken 5V'u regulatör ile mi sağladınız? Bendeki piller 7.2 V 2 cell. yada daha üstü. Bu konularda da nakısım biraz.

    • Şimdi voltage sensorden kasıt current sensor mudur? Şayet oysa kullanmak zorunda değilsin onsuz da sistem çalışır. 2 Tip girişli current sensor var. Şayet 6 pinli current sensorunuz varsa giriş için yeri power porttur. Kullanılması mantıklı olan sensorde odur zira direkt olarak 5 voltluk besleme gönderirir. JP1 jumperını söktüğünüzde de dışarıdan gelen diğer besleme akımlarını dikkate almaz. Sistem güvenle 5 voltta çalışır. JP1 Jumper'ı   Output sırasının hemen üzerindeki minik jumperdır). 3 Pinli sensor  bağlantısı resimdeki gibi oluyormuş. O konuda benimde pek bilgim yokAtto_APM2_2.jpg?width=300

      Ben 6 pinli current sensor kullanıyorum. Şimdiye kadar hep 5 volt'luk bec'li escden besleme yapan sistemleri kullandığım için extra besleme kullanmadım. Ancak sistem büyüdüğü için şimdi iş biraz farklı. Esc OPTO - Servolar minimum 6 volt ve çok akım istiyor. 

      Şimdi Servoların tümünü dışarıdan 6 voltluk bec ile beslemek lazım. Servoların + ve - soketlerini direkt olarak Bec'e bağlayıp sadece sinyal soketini APM'e bağlamak lazım. Kumanda alıcısı APM'den güç alıp çalışacaktır. 

      Böylece sistem risksiz olarak Current Sensor üzerinden 5 volt ile çalışır ve servolara güç 6 voltluk bec'ten sağlanır. 

      Şimdilik bendeki sistemde ESC 5 voltluk besleme yapıyor, servolarım 5 voltta yeterli güç sağlıyor. 3D uçuş olmayacağı için düşük servo gücünün yeterli olacağını düşünüyorum. Bu şekilde extra besleme olmadan kullanıyorum.
      Bendeki helide şu an kurulu ancak arkasına gyro bağlı gyroyu söküp yeniden apm bağlamaya niyetlendim. Başıma gelenleri adım adım yazarım :)

    • Hocam Merhaba,

      Bendeki servolar Ds610 ve DS650. Bunlar 4.8- 6V arası çalışıyor bildiğim kadarıyla. Benim servolar + Gyro + receiver için kullandığım pil ise 2 hücreli 7.4 V lipo. Herhangi bir sorun olmadan çalşıyor. Sen böyle 1V için baya bir modifikasyon yapmayı düşündüğüne göre 1V bile servolarda problem yaratabiliyor galiba. Böyle bir kullanımla servolara zarar mı veriyorum sence? Yada sen 6V bir Current sensör ile APM'i beslesen servolarda öyle çalışmaz mı ?

      Tabi şimdi şöyle bir sorunda ortaya çıkıyor; Eğer ben APM kartı 5V ile beslersem, bu servolara yetmeyebilir. Fakat bundan önce daha da büyük sorunlarım var, bunun için tel ile konuşsak çok iyi olurdu. Kısaca bahsedeyim buradan; Önceki mesajda verdiğin bağlantıları yaptığımda sistem nasıl çalışacak tam anlamadım aslında.

      Receiver aldığı komutları APM üzerinden iletecek, fakat mod switch ile değişim yaptığımda APM üzerindeki mission planner çalışarak planlı rotayı uçmak için devreye mi girecek? Aslında olayın mantıksal boyutunu kavrayamadım ben daha. Özelden telefonumu yazmıştım, uygun olduğunda konuşabilirsek çok sevinirim. Görüşmek üzere.

    • Merhaba,

      Hocam ben daha yolun en başındayım sana göre :) Kartta voltage sensör nasıl takılır, 5V güç APM'e(Benim ki arduflyer, yani APM2.5 in çakması )nasıl verilir, bu 2 yöndern 5V ile besleme ve jumper' ı ona göre takma ne bunlardayım daha.

      Yalnız vazgeçip eski halide getiricem derken, helikopterle APM kullanmaktanmı vazgeçiyorsun? Görüşmek üzere.

This reply was deleted.