Ok, I have an issue or maybe not an issue, but an unusual behavior that I want to make sure isn't an issue.  One of the motors/ESCs on my hexcopter (a 3DR Hex with 3DR ESCs, Ardupilot 2.0, and 880kv motors), number three or left rear according to arducopter (+ config) is acting strangely.  When I boot the copter I get several more beeps out of this motors esc than I do out of the others.  Also, I notice that when I cut the throttle, this one also looses power but always keeps spinning for longer than the others.  I have checked continuity between the three posts of the motor and get continuity between the three posts in any combination and the motor spins strongly, so I don't think it's a motor issue.  I have also replaced the ESC on this motor and it has the exact same issue. 

I have also had another strange issue where at low throttle I get pulsing of all the motors up and down (this corrects at over 5-10% throttle).  I'm not sure if these issues are related or not, so I only mention the latter in case it helps diagnose the former.  I did have some issues getting this ESC to program, initially using autoprogramming, but after multiple tries the ESC finally completed it's programming, but I still get the extra beeps after a reboot. 

Does anybody have any thoughts on what might be causing this?  I have not actually flown this copter yet, but I've been testing thoroughly while tied down to make sure I don't loose it, when I get it in the air.  I did get it up to about 4 feet one day and dropped it pretty hard when it went out of control, this resulted in the death of a motor that had a cold solder joint on the motor itself.  Since then, I've been being very careful about taking it out again, before I am more confident in the hardware, configuration, and assembly.  I am very close at this point and this is the only thing holding me back from a full on flight test. 

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Email me when people reply –

Replies

  • I just recently noticed the same issue with my Hexa C as well.  I've manually/automatically calibrated the ESCs multiple times and they all seem to start up at the same time. 

    However, I get a single higher pitched beep after plugging up LIPO.  I assume this is from motor #5 because this one spins longer when I disarm and land.  Also, when LIPO is plugged in all the motors seem to be a quite firm, meaning if I try to spin the prop with by hand there is some resistance, but motor #5 and prop will spin freely (no resistance) just as if the LIPO is not plugged in. 

    I've also noticed a lot of forward drift in stabilize mode but auto and RTL are extremely stable.  Other than that, it seems to fly fine but like you I do not want this to be a potential issue later. 

    I've been trying to find out the meaning of the beeps online but I cannot find anything outside of online guides related to ESC calibrations. 

    Were you able to find a solution to your problem? 

This reply was deleted.

Activity

DIY Robocars via Twitter
RT @donkey_car: Human-scale Donkey Car! Hope this makes it to a @diyrobocars race https://www.youtube.com/watch?v=ZMaf031U8jg
Jun 25
DIY Robocars via Twitter
Jun 25
DIY Robocars via Twitter
Jun 16
DIY Robocars via Twitter
RT @GrantEMoe: I won my first @diyrobocars @donkey_car virtual race! Many thanks to @chr1sa @EllerbachMaxime @tawnkramer and everyone who m…
Jun 13
DIY Robocars via Twitter
RT @gclue_akira: JetRacerで自動走行したコースを、InstantNeRFで再構築。データセットは別々に収集 #jetracer #instantNeRT https://t.co/T8zjg3MFyO
Jun 13
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: SPC 3.0 Now the motor also works. This car is doable. I just need to design a deck to mount my compute and sensors. http…
Jun 13
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: My new car SPC 3.0. https://t.co/CKtkZOxeNQ
Jun 7
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: High speed at @diyrobocars thanks @EdwardM26321707 for sharing the video https://t.co/o4317Y2U1S
Jun 7
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Today at @RAMS_RC_Club for @diyrobocars. Used @emlid RTK GPS and @adafruit @BoschGlobal IMU. Lap time 28s https://t.co/R…
May 28
DIY Robocars via Twitter
May 15
DIY Robocars via Twitter
May 14
DIY Robocars via Twitter
May 13
DIY Robocars via Twitter
RT @f1tenth: Say hi to our newest #F1TENTH creation for @ieee_ras_icra next week in Philly. It’s going to be huge! 😎 🔥 @AutowareFdn @PennEn…
May 13
DIY Robocars via Twitter
May 11
DIY Robocars via Twitter
May 8
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Noticed my car zigzagged in last run. It turned out to be the grass stuck in the wheel and made the odometry less accura…
May 8
More…