I have APM2, XBee Pro 900, connected to MinimOSD without TX line as advised.  When I power up the system, the MinimOSD always shows Booting, then "Update Charset" and goes no further.  If I press the hard reset it works fine again, but never on initial bootup.  It also does this if I unplug the XBee and connect the MinimOSD directly to the APM with all pins connected.

Is anyone else having this problem?  This does not seem like normal behavior.

I have also re-updated the firmware and charset with the MinimOSD software and nothing changed.

Please help!

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Email me when people reply –

Replies

  • I'm having the same issue as described. I have the latest OSD firmware and Character set installed. I've tried various TELEM_DELAY times from 0 to 10 and the problem still insists. The default time was set to 0. By the way, I have the Pixhawk with Aruduplane 3.2 loaded. 

    • this problem started for me today.was working fine then now this!

      any ideas?

      • Recently when I wired up my Iris+ to do OSD, i notice that when I first power on my Iris+, I do not power the gimbal until the OSD board boots up. Once it boots I can then plug in my 2d gimbal. 

        When I have the gimbal power cord plugged in when I plug in the Iris+ I get the update character set. This usually indicates that I have powered on the Iris+ with the gimbal plugged in. I then restart the Iris+ with the gimbal unplugged.

  • APM 2.6 and new MinimumOSD all from the shop here and Same issue. I ordered a USB to the MinimumOSD cable so I can  update the OSD. I hope that will solve this!

  • I am having this issue UPDATE CHARSET
    PX4 2.76 plane
    OSD fw 2.0


    I have tried various TELEM_DELAY as recommended (default was 0) at no avail.
    Initially the two supply jumpers on the minimOSD was connected (supplying from 12V).
    I removed the solder jumpers and problem persists.

    Would this not justify a OSD firmware fix?!
    It is quite frustrating...
    / Tom

  • hi all, 

    I have a problem, 

    after updating the firmware with the latest relase and subsequently updated the character set with Latest_Charset.mcm

    but always visualize these writings:

    ykt1.jpg

    can anyone help me? please

  • OK, in the latest MinimOSD release, you can avoid the "Charset Update" problem on power/boot by simply setting the TELEM_DELAY to be 4 seconds or less.  Setting it to 5 seconds or more will cause it every time.  Enjoy!

  • I'm seeing this issue again after upgrading to the latest minimOSD firmware (2.0) with APM 2 using 2.8.1.  Is there a good way to correct this that doesn't require code tweaking?

    It seems terrible that the standard procedure after powering up is to hard reset the OSD before it is actually usable.

  • Hi,have you already solved the problem? I met the same problem as yours. If you know how to finish it ,can you help me?Thanks!

  • Hey David, thanks for that :-)

This reply was deleted.

Activity

DIY Robocars via Twitter
How to use the new @donkey_car graphical UI to edit driving data for better training https://www.youtube.com/watch?v=J5-zHNeNebQ
5 hours ago
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Wrote a program to find the light positions at @circuitlaunch. Here is the hypothesis of the light locations updating ba…
Saturday
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Broke my @HokuyoUsa Lidar today. Luckily the non-cone localization, based on @a1k0n LightSLAM idea, works. It will help…
Thursday
DIY Robocars via Twitter
@gclue_akira CC @NVIDIAEmbedded
Wednesday
DIY Robocars via Twitter
RT @luxonis: OAK-D PoE Autonomous Vehicle (Courtesy of zonyl in our Discord: https://discord.gg/EPsZHkg9Nx) https://t.co/PNDewvJdrb
Wednesday
DIY Robocars via Twitter
RT @f1tenth: It is getting dark and rainy on the F1TENTH racetrack in the @LGSVLSimulator. Testing out the new flood lights for the racetra…
Wednesday
DIY Robocars via Twitter
RT @JoeSpeeds: Live Now! Alex of @IndyAChallenge winning @TU_Muenchen team talking about their racing strategy and open source @OpenRobotic…
Nov 20
DIY Robocars via Twitter
RT @DAVGtech: Live NOW! Alexander Wischnewski of Indy Autonomous Challenge winning TUM team talking racing @diyrobocars @Heavy02011 @Ottawa…
Nov 20
DIY Robocars via Twitter
Incredible training performance with Donkeycar https://www.youtube.com/watch?v=9yy7ASttw04
Nov 9
DIY Robocars via Twitter
RT @JoeSpeeds: Sat Nov 6 Virtual DonkeyCar (and other cars, too) Race. So bring any car? @diyrobocars @IndyAChallenge https://t.co/nZQTff5…
Oct 31
DIY Robocars via Twitter
RT @JoeSpeeds: @chr1sa awesomely scary to see in person as our $1M robot almost clipped the walls as it spun at 140mph. But it was also awe…
Oct 29
DIY Robocars via Twitter
RT @chr1sa: Hey, @a1k0n's amazing "localize by the ceiling lights" @diyrobocars made @hackaday! It's consistently been the fastest in our…
Oct 25
DIY Robocars via Twitter
RT @IMS: It’s only fitting that @BostonDynamics Spot is waving the green flag for today’s @IndyAChallenge! Watch LIVE 👉 https://t.co/NtKnO…
Oct 23
DIY Robocars via Twitter
RT @IndyAChallenge: Congratulations to @TU_Muenchen the winners of the historic @IndyAChallenge and $1M. The first autonomous racecar comp…
Oct 23
DIY Robocars via Twitter
RT @JoeSpeeds: 🏎@TU_Muenchen #ROS 2 @EclipseCyclone #DDS #Zenoh 137mph. Saturday 10am EDT @IndyAChallenge @Twitch http://indyautonomouschallenge.com/stream
Oct 23
DIY Robocars via Twitter
RT @DAVGtech: Another incident: https://t.co/G1pTxQug6B
Oct 23
More…