Unable to read voltage - not sure how to troubleshoot

Hi All,

 

I am having an issue with the voltage sensor – I just can
not seem to get it to read a voltage. It always displays 17.8 volts. I have installed
an AttoPilot Current Sensor Board. I am using the monitoring number 4 (current
and voltage). I can get a current reading which is working fine (could be 15%
out). The voltage on AN0 is connected directly to the battery so I am not using
the AttoPilot for voltage sensing.

 

I have a 3.9K resistor installed and if I use a multimeter
to check the resistance between ground and the AN0 pin I get 13.9K which I believe
is correct. Because there is a 10K resister on the AN0-3 pins.

 

It doesn’t matter what voltage I put in to the system it doesn’t
change the read out in the current test in the CLI. I have tried 2s and 3s LiPo
packs. I have also tried mode 3 which is just total battery voltage on AN0 but
I get the same results.


I am not sure who to troubleshoot this.


Regards


Simon

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Email me when people reply –

Replies

  • Hi Guys

    I have the same issue as Simon.

    After upgrading my APM 1280 to a 2560 a few month ago, I have also noticed that the voltage sensing was not working as Simons says.

    I purchased an Attopilot voltage and current sensor and still the voltage was not being read correctly. I notice that the current sensing works ok so I changed my current and voltage leads around so that the current is sensed on AN0 and the Voltage is sensed on AN1. Now the voltage is sensing correctly and the current is not sensing at all. I have now set the set the Voltage to AN1 and current to AN2 in the advanced parameters list in Mission Planner and all seems to be working fine now. 

    I will also check with my old APM 1280 and see if the AN0 works just to confirm that the fault is on the APM 2560 board and not the OIlpan as Simon has stated as well.

    Regards

    John

  • Hi All,

     

    I have been doing some testing - I have 2 APM and 2 Oilpans, both oilpans work fine however only one APM works. The 1280 APM works and the 2560 one doesnt sense the voltage.

     

    How do I troubleshoot to APM.

     

    Cheers

     

    SImon

  • With the standard code, the current sense output is supposed to be connected to AN1.  Have you done that?
  • Moderator
    Hi,
    I don't have battery monitoring hooked up yet- it is next on my list (should have been first). But, I see you mention the "Current" test. Do you want to use the "Battery" test instead to get what you're looking for? (Again, I haven't done this yet, and maybe it's not what you're after, but I thought I'd ask.)
This reply was deleted.

Activity

DIY Robocars via Twitter
RT @chr1sa: Just a week to go before our next @DIYRobocars race at @circuitlaunch, complete with famous Brazilian BBQ. It's free, fun for k…
1 hour ago
DIY Robocars via Twitter
How to use the new @donkey_car graphical UI to edit driving data for better training https://www.youtube.com/watch?v=J5-zHNeNebQ
Monday
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Wrote a program to find the light positions at @circuitlaunch. Here is the hypothesis of the light locations updating ba…
Nov 26
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Broke my @HokuyoUsa Lidar today. Luckily the non-cone localization, based on @a1k0n LightSLAM idea, works. It will help…
Nov 25
DIY Robocars via Twitter
@gclue_akira CC @NVIDIAEmbedded
Nov 23
DIY Robocars via Twitter
RT @luxonis: OAK-D PoE Autonomous Vehicle (Courtesy of zonyl in our Discord: https://discord.gg/EPsZHkg9Nx) https://t.co/PNDewvJdrb
Nov 23
DIY Robocars via Twitter
RT @f1tenth: It is getting dark and rainy on the F1TENTH racetrack in the @LGSVLSimulator. Testing out the new flood lights for the racetra…
Nov 23
DIY Robocars via Twitter
RT @JoeSpeeds: Live Now! Alex of @IndyAChallenge winning @TU_Muenchen team talking about their racing strategy and open source @OpenRobotic…
Nov 20
DIY Robocars via Twitter
RT @DAVGtech: Live NOW! Alexander Wischnewski of Indy Autonomous Challenge winning TUM team talking racing @diyrobocars @Heavy02011 @Ottawa…
Nov 20
DIY Robocars via Twitter
Incredible training performance with Donkeycar https://www.youtube.com/watch?v=9yy7ASttw04
Nov 9
DIY Robocars via Twitter
RT @JoeSpeeds: Sat Nov 6 Virtual DonkeyCar (and other cars, too) Race. So bring any car? @diyrobocars @IndyAChallenge https://t.co/nZQTff5…
Oct 31
DIY Robocars via Twitter
RT @JoeSpeeds: @chr1sa awesomely scary to see in person as our $1M robot almost clipped the walls as it spun at 140mph. But it was also awe…
Oct 29
DIY Robocars via Twitter
RT @chr1sa: Hey, @a1k0n's amazing "localize by the ceiling lights" @diyrobocars made @hackaday! It's consistently been the fastest in our…
Oct 25
DIY Robocars via Twitter
RT @IMS: It’s only fitting that @BostonDynamics Spot is waving the green flag for today’s @IndyAChallenge! Watch LIVE 👉 https://t.co/NtKnO…
Oct 23
DIY Robocars via Twitter
RT @IndyAChallenge: Congratulations to @TU_Muenchen the winners of the historic @IndyAChallenge and $1M. The first autonomous racecar comp…
Oct 23
DIY Robocars via Twitter
RT @JoeSpeeds: 🏎@TU_Muenchen #ROS 2 @EclipseCyclone #DDS #Zenoh 137mph. Saturday 10am EDT @IndyAChallenge @Twitch http://indyautonomouschallenge.com/stream
Oct 23
More…