RPM oscillations on yaw

I am working on a 1.2m Quad with Pixhawk. First I had problems with the green Turnigy Multistar ESC, but after flashing SimonK they work very smooth and sensitive.

Now the problem: When increasing yaw over 50% the two slower rotating motors start to oscillate in their RPM at about 10Hz. This happened in flight (with a successive crash) but also when the copter is tied down stationary.

Here is a screenshot from the logs, it looks like the oscillations are coming from the flightcontroller RCOU.Chan1-4 (note: the log frequency is much lower than the oscillation frequency):

3691154456?profile=original

 

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Email me when people reply –

Replies

  • I found the root cause: The Multistar ESCs are loosing sync with the Multistar motors (hello HobbyKing). No stuttering with Turnigy Plush. But those are slow at regulating RPM, so I am looking for fast ESCs that work with those motors.

  • MR60

    Hi Erik,

    Looking at your videos I really feel you have a frame/hardware issue. First you have an H frame configuration combined with a really big size. H frames are known to have Yaw problems (because of the frame flexing) and you increase even more the flexing issue with a bigger size. Your frame does not look very rigid on the video, you can see it flexing like marshmallow.

    Second, the sound of your motors do not sound very good, it is like they are rubbing on something!?

    If I were you I would modify the frame to be in a X rigid form factor with the same motors,escs,props and see if then your issue remains or not. That test would define if it is a software or hardware root cause.

    • The bad sound of the motors is _because_ of the oscillations.

      Regardless: I don't get them with props removed. So it has to be some resonance between the props and the Pixhawk coupled over flexing frame. Will have to stiffen the frame.

      Btw MOT_SPIN_ARMED doesn't work anymore with the 3.2 rc10 firmware. And with 3.1 changes to MOT_SPIN_ARMED and THR_MIN_SPEED are only active after a reboot.

  • Developer

    @ Xian06 What issue are you referring to? I am not aware of an issue that causes this that is fixed in rc10.

    Hi Erik,

    To answer your question about why this isn't an bug report for github. Basically this has not been identified as a problem with the code. Instead it is most likely a problem with your tuning or hardware choices and setup. Until we can establish there is a problem to fix with the code we keep these issues on the forum. Here people will work with you to work out the problem and help you fix it. A but report is you helping us fix a problem with the code.

    Could you post a log so I can look at your issue myself. I have a large hex with a similar setup but running on 4s. I didn't have any problems with the Multistar 45 A Opto  esc's and so far the copter has performed beautifully.

    • Maybe this change?

      ArduCopter 3.2-rc8 11-Sep-2014
      Changes from 3.2-rc7
      1) EKF reduced ripple to resolve copter motor pulsing



      • Developer

        Hi Erik,

        Maybe but I don't think so. What version are you using, do you have EKF on?

        Again, your log helps here.

  • Known issue maybe repaired in rc10.

    • Would using an older firmware version fix the problem until rc10 is out?

      • You can install Rc10 in Mission Planner beta.

This reply was deleted.

Activity

DIY Robocars via Twitter
How to use the new @donkey_car graphical UI to edit driving data for better training https://www.youtube.com/watch?v=J5-zHNeNebQ
yesterday
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Wrote a program to find the light positions at @circuitlaunch. Here is the hypothesis of the light locations updating ba…
Saturday
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Broke my @HokuyoUsa Lidar today. Luckily the non-cone localization, based on @a1k0n LightSLAM idea, works. It will help…
Thursday
DIY Robocars via Twitter
@gclue_akira CC @NVIDIAEmbedded
Nov 23
DIY Robocars via Twitter
RT @luxonis: OAK-D PoE Autonomous Vehicle (Courtesy of zonyl in our Discord: https://discord.gg/EPsZHkg9Nx) https://t.co/PNDewvJdrb
Nov 23
DIY Robocars via Twitter
RT @f1tenth: It is getting dark and rainy on the F1TENTH racetrack in the @LGSVLSimulator. Testing out the new flood lights for the racetra…
Nov 23
DIY Robocars via Twitter
RT @JoeSpeeds: Live Now! Alex of @IndyAChallenge winning @TU_Muenchen team talking about their racing strategy and open source @OpenRobotic…
Nov 20
DIY Robocars via Twitter
RT @DAVGtech: Live NOW! Alexander Wischnewski of Indy Autonomous Challenge winning TUM team talking racing @diyrobocars @Heavy02011 @Ottawa…
Nov 20
DIY Robocars via Twitter
Incredible training performance with Donkeycar https://www.youtube.com/watch?v=9yy7ASttw04
Nov 9
DIY Robocars via Twitter
RT @JoeSpeeds: Sat Nov 6 Virtual DonkeyCar (and other cars, too) Race. So bring any car? @diyrobocars @IndyAChallenge https://t.co/nZQTff5…
Oct 31
DIY Robocars via Twitter
RT @JoeSpeeds: @chr1sa awesomely scary to see in person as our $1M robot almost clipped the walls as it spun at 140mph. But it was also awe…
Oct 29
DIY Robocars via Twitter
RT @chr1sa: Hey, @a1k0n's amazing "localize by the ceiling lights" @diyrobocars made @hackaday! It's consistently been the fastest in our…
Oct 25
DIY Robocars via Twitter
RT @IMS: It’s only fitting that @BostonDynamics Spot is waving the green flag for today’s @IndyAChallenge! Watch LIVE 👉 https://t.co/NtKnO…
Oct 23
DIY Robocars via Twitter
RT @IndyAChallenge: Congratulations to @TU_Muenchen the winners of the historic @IndyAChallenge and $1M. The first autonomous racecar comp…
Oct 23
DIY Robocars via Twitter
RT @JoeSpeeds: 🏎@TU_Muenchen #ROS 2 @EclipseCyclone #DDS #Zenoh 137mph. Saturday 10am EDT @IndyAChallenge @Twitch http://indyautonomouschallenge.com/stream
Oct 23
DIY Robocars via Twitter
RT @DAVGtech: Another incident: https://t.co/G1pTxQug6B
Oct 23
More…