Dedicated to the exchange of useful information between members using the Arduino or other families of processors for autonomous rovers.

633 Members
Join Us!

Before Posting an Issue

Hi All,

Before posting an issue or a problem in the ArduRover Discussion Forum, please check the wiki table of contents, review the firmware release notes in the subforum, and search that subforum for existing answers to your question. Help avoid duplicate threads by finding other members with the same issue and their solution.

When formulating your post, use a descriptive title such as "rover will not navigate to waypoints in the Auto mode" (not "HELP!" or "Problem").

Please include the following information to help diagnose your query:

  • Describe the problem you are having. What is the expected verses the observed behavior?
  • Provide hardware information such as the brand and version of your autopilot, GPS, radio, and compass, as well as any other pertinent details about your rover setup.
  • What version of the APM: ArdurRover2 firmware version are you running?
  • For navigation issues, provide your tlog and/or dataflash log. Click here for instructions on retrieving a dataflash log.

TCIII

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Comments

  • Admin

    Delete Comment

    Hi All,

    The ArduRover code has been updated again so I am attaching the latest version of the ArduRover V2.30 alpha code.

    Regards,

    TCIII

    Update 1/16/2013

    ArduRover_v230_firmware.zip

  • Admin

    Delete Comment

    Hi All,

    Tridge has updated the ArduRover code so I am attaching the latest version of the ArduRover V2.30 alpha code.

    Regards,

    TCIII

    ArduRover_v230_firmware.zip

  • Admin

    Hi All,

    For those of you who want to compile and use the latest ArduRover V2.30 alpha code, here is what you need to do:

    1) Download the ArduPilot version of the Arduino IDE 1.0.3 per the link provided by Linus below.

    2) Run the ArduPilot IDE 1.0.3 and, using "ArduPilot" in the header bar, select the correct HAL Board from the drop down menu. Then restart the ArduPilot IDE.

    3) Load in the latest V2.30 Sketch. The ArduRover Sketch code must reside in the same root directory as the ArduPilot IDE.

    4) There is no need to define your APM configuration anywhere in the ArduRover code. The HAL Board drop down menu will do it for you.

    5) Now run the compiler and you should have no problem with the compile. Don't forget that the lastest ArduPilot libraries must be in the same Sketch folder as the ArduRover2 folder: ie ArduRover_v230_firmware/ArduRover2 and ArduRover_v230_firmware/libraries. Remember, ArduRover_v230_firmware must be in the same root directory as the ArduPilot IDE.

    Hope this helps.

    Regards,

    TCIII

  • Developer

    Hi,

    there is a hardware-flow diagram of ardupilot here:

    http://diydrones.ning.com/forum/topics/ardupilot-program-flow-diagr...

    I'm not sure if it helps further because the rover code is probably revised in the future and Differs from plane code.

    but there is an option to print your own diagram with Visual Studio 2012.

    you may find information on how to do that here:

    http://arduino.cc/forum/index.php?topic=123193.0

    Regards,
    Linus

  • Hello everyone,

    I was woundering if there is a logic diagram for the APMrover code. I believe that such a diagram can help me follow the code a little better. 

  • Linus,

    Like everything new and undocumented, I'm a little confused.  I couldn't find in APM_Config.h the normal hardware board directive: 

    #define CONFIG_APM_HARDWARE APM_HARDWARE_APM2

    And I couldn't find the new:

    #define CONFIG_HAL_BOARD    HAL_BOARD_APM2

    So I put this last command in APM_Config.h.  Is it supposed to get set in the IDE?

    It compiles successfully with the #define in APM_Config.h.  I will try it out later today.

    Thanks again for your help.

    Lloyd

  • Developer

    Lloyd

    thats correct. it is new and because of the porting of ArduCopter, ArduPlane and APMrover for other Hardware i think.

    Regards,

    Linus

  • Linus.  That worked  Thanks!

    I guess this new "HAL Board" handling is new?  Is that why we need a modified version of the IDE now?

    Thanks again.

    Lloyd

     

  • Developer

    @ Lloyd:

    I am using the "ArduPilot-Arduino-1.0.3-windows" IDE and it compiles correctly here.

    You have to get the modified Arduino-IDE here:

    http://code.google.com/p/ardupilot-mega/downloads/detail?name=ArduP...

    select you board from ArduPilot menue and you should be fine.

    Regards,

    Linus

  • Thomas,

    I have been unable to compile ArduRover v230 firmware.zip using the Arduino IDE 1.0.3.  ArduRover v220 firmware compiles just fine.   Is there a trick to compiling ths version?

    Thanks!

This reply was deleted.
E-mail me when people leave their comments –

New rover advice

Hi, i am looking to build a new rover, but i need some advice on the chassis. I like the 4wd chassis/tank look and prefer it over the crawler/rc look.are those any good though? most people recommend crawlers.I am looking to get something from banggood, any advice will be highly appreciated. thanks

Read more…
0 Replies

skid steer vehicle steering uncontrollable

Hi all, I have a skid steer robot using a pixhawk cube, one 1x15 roboclaw motor controller and a dagu wild thumper 4 wheel chassis. I have skid steering working so far, testing motor c and motor d tests works as described and the vehicle can be controlled in manual mode. However, upon using any mode other than manual mode the rover wants to shake and pivot on the spot, and it seems the steering PID controller oscillates and these oscillations get larger. i have tried everything but it is still…

Read more…
1 Reply

Traxxas X-Maxx ROVER ESC advice

Hi,I have converted a Traxxas X-Maxx into a rover using the Pixhawk Cube 2 controller kit with a Here GNSS.I swapped out the original X-Maxx remote controller for an X6R receiver and Taranis QX7 radio.latest version of ArduRover firmware installed as of 8/11/18.  The rover has an EZRun Max6 ESC. The problem now is the ESC control over the transition into reverse. The ESC is currently set to it's Running Mode Option 2: "Forward/Reverse with Break", AKA the "Double Click Method".What this mode…

Read more…
0 Replies

Help! No throttle or steering response!

Hi all.I know this is an Adurover group, but Thought I would reach out and try my odds for some help as I'm perplexed by this problem. I have a Traxxas X-Maxx set up with a Pixhawk Cube 2.1 and the Here GPS. I'm using a Tarranis X7 remote controller and a X8R Sbus Receiver. I'm using QGroundControl with the latest, Pixhawk 1.8.0 Firmware with the Generic Rover airframe profile installed. As instructed, I have Steering servo wired into Main 2 and Throttle ESC wired into Main 4. Sensors are…

Read more…
2 Replies