Dedicated to the exchange of useful information between members using the Arduino or other families of processors for autonomous rovers.

634 Members
Join Us!

Before Posting an Issue

Hi All,

Before posting an issue or a problem in the ArduRover Discussion Forum, please check the wiki table of contents, review the firmware release notes in the subforum, and search that subforum for existing answers to your question. Help avoid duplicate threads by finding other members with the same issue and their solution.

When formulating your post, use a descriptive title such as "rover will not navigate to waypoints in the Auto mode" (not "HELP!" or "Problem").

Please include the following information to help diagnose your query:

  • Describe the problem you are having. What is the expected verses the observed behavior?
  • Provide hardware information such as the brand and version of your autopilot, GPS, radio, and compass, as well as any other pertinent details about your rover setup.
  • What version of the APM: ArdurRover2 firmware version are you running?
  • For navigation issues, provide your tlog and/or dataflash log. Click here for instructions on retrieving a dataflash log.

TCIII

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Comments are closed.

Comments

  • I've recently installed the new Piksi navigation system with my Pixhawk rover. Since the Piksi is new (with code in progress) I was wondering where all us RoverDudes could go to share Piksi/Pixhawk & NavSpark experiences. Since this is cross platform, do we form a new group or start discussions within each? 

    Thanks

    RoboBill

    3701765227?profile=original

  • I have no telemetry setup, so no battery monitoring. 

    By just visual observation, the car varies by maybe 1.5m at most when running on the same waypoints?

    My plan with the single sonar is to just have the waypoints slightly favor the inside line and have the car turn right (towards the outside) when an obstacle is detected. With a car as small as mine, it feels like it has plenty of room, so hopefully directionality won't matter too much.

  • Admin

    @Kyle,

    If you are running telemetry, you can see it in the MP or the APM Planner.

    You can also see it in the data flash logs that you can download after you have run a mission.

    Are you monitoring your battery voltage in your GCS?

    The number of satellites sounds good and just like that location last year.

    I am able to get 12 -13 satellites here in southern FL just about all the time.

    Since you are using only one sonar, how do you decide which way to turn once an obstacle is detected?

    Regards,

    TCIII ArduRover2 Developer

  • I did find # of satellites, and it hops between 12 and 13.

  • Thanks Thomas!

    I'm getting ~ 3.75 m/s as I have the course measured at ~ 245m?

    How do I find out how many satellites it locked and the HDOP?

  • Admin

    @Kyle,

    Good work!

    Based on the time, it sounds like your rover is running around 6m/s.

    How many satellites did you acquire and what was your HDOP?

    I was able to acquire 12 - 13 satellites last year and had an HDOP of around 1.3.

    My M8Q GPS arrived today, but I do not think that I will try to take it to the AVC as it still needs a 3DR configuration file that will work with it.

    The weather on Saturday is supposed to be good with just clouds.

    Regards,

    TCIII ArduRover2 Developer

  • Did some quick testing today. The car now has single-sonar obstacle avoidance. Took me a while to dial that one in. Had to tilt much more than I expected and extend out the action distance to have it reliably avoid stuff. 

    But the car is running the AVC course (sans actual boundaries and obstacles) in just over 1 min (~1:06). That includes slowing around corners and slowing where the barrels will be. My current speed looks solid, but on the conservative side. I might up it a bit, perhaps for later heats depending on how it goes. 

  • Admin

    Hi All,

    I have just about completed installing a Pixhawk on a brand new Traxxas 4WD Slash roller chassis.

    I believe that this 4WD chassis can be very competitive in the Peloton Class of autonomous vehicles and can be assembled at a reasonable price.

    If anyone is interested in duplicating my installation on the Slash 4WD chassis, please pm me and I will start a discussion about the installation.

    Regards,

    TCIII ArduRover2 Developer

  • Admin

    Hi All,

    I just shipped my Pixhawk equipped Traxxas 2WD brushless Slash rover and its support equipment in a Pelican 1650 case to Boulder, CO for the Sparkfun 2014 AVC. It should be there by June 13 to the 16th just in time for my arrival there on June 19th.

    Regards,

    TCIII ArduRover2 Developer

  • Admin

    The Porta-potties are where the start/finish hay bales are positioned when the AVC course has been laid out.

    TCIII ArduRover2 Developer

This reply was deleted.

New rover advice

Hi, i am looking to build a new rover, but i need some advice on the chassis. I like the 4wd chassis/tank look and prefer it over the crawler/rc look.are those any good though? most people recommend crawlers.I am looking to get something from banggood, any advice will be highly appreciated. thanks

Read more…
0 Replies

skid steer vehicle steering uncontrollable

Hi all, I have a skid steer robot using a pixhawk cube, one 1x15 roboclaw motor controller and a dagu wild thumper 4 wheel chassis. I have skid steering working so far, testing motor c and motor d tests works as described and the vehicle can be controlled in manual mode. However, upon using any mode other than manual mode the rover wants to shake and pivot on the spot, and it seems the steering PID controller oscillates and these oscillations get larger. i have tried everything but it is still…

Read more…
1 Reply

Traxxas X-Maxx ROVER ESC advice

Hi,I have converted a Traxxas X-Maxx into a rover using the Pixhawk Cube 2 controller kit with a Here GNSS.I swapped out the original X-Maxx remote controller for an X6R receiver and Taranis QX7 radio.latest version of ArduRover firmware installed as of 8/11/18.  The rover has an EZRun Max6 ESC. The problem now is the ESC control over the transition into reverse. The ESC is currently set to it's Running Mode Option 2: "Forward/Reverse with Break", AKA the "Double Click Method".What this mode…

Read more…
0 Replies

Help! No throttle or steering response!

Hi all.I know this is an Adurover group, but Thought I would reach out and try my odds for some help as I'm perplexed by this problem. I have a Traxxas X-Maxx set up with a Pixhawk Cube 2.1 and the Here GPS. I'm using a Tarranis X7 remote controller and a X8R Sbus Receiver. I'm using QGroundControl with the latest, Pixhawk 1.8.0 Firmware with the Generic Rover airframe profile installed. As instructed, I have Steering servo wired into Main 2 and Throttle ESC wired into Main 4. Sensors are…

Read more…
2 Replies