APM 2.5+ No dataflash inserted

I just bought the APM 2.5+ Assembled with the 915Mhz Telemetry. I also bought the uBlox GPS.  When I plug the APM into the USB and launch the Terminal I get:

Init ArduCopter V2.9

Free RAM: 1819
FW Ver: 120
----------------------------------------


load_all took 1440us
No dataflash inserted COMPASS INIT ERROR

Press ENTER 3 times to start interactive setup

I've tried using an older firmware and everything, it always shows "No dataflash inserted COMPASS INIT ERROR"

What am I doing wrong?

ǝʌɐp

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Email me when people reply –

Replies

  • I also got the dreaded "no data flash inserted" on my APM V2.5.2.  I checked the regulator for 3.3V and it was fine.

    You may want to try the following if your problem is the same as mine.

    • Remove the APM board from its case
    • Firmly squeeze the bare board with one finger over the data flash chip marked ATMEL 45DBxxxxx located kitty corner from the GPS/UART1 connector.  The chip only has 8 pins that show.
    • Then plug the APM into the USB power still squeezing the chip and board together and see if the error goes away.
    • If it does then put a tiny dab of solder paste on each pin and reheat each pin with your iron just long enough to re-flow the existing solder.

    Voila you may have saved your APM like me!  No error and the flight data logs are available once again.

    Apparently a little flexing of the board can cause the very large stiff ATMEL dataflash to pop a solder connection.  I wonder if putting chips this large without flex legs on a board that routinely sees flexing in crashes is the best way to go.

    Jim 

    • I'm getting the same error on my APM 2.5 (not 2.5.x). 3.3V regulator is fine. Baro and compass tests run fine in the CLI. I tried what you suggested, squeezing the chip. That didn't help. Any ideas what might be wrong?

      • I'm getting the same error on my APM 2.5 (not 2.5.x). 3.3V regulator is fine. Baro and compass tests run fine in the CLI. I tried what you suggested, squeezing the chip. That didn't help. Any ideas what might be wrong? i have the sam issue as you!

        • Hello,

          I have the same problem. Got a  arducopter last week it fly's very nice, but when I tried to get the logs from it

          I get no dataflash inserted.

          found that the logging was disabled so I enabled it unplugged it and took it for a spin again.

          Connected it to my laptop and guess what no dataflash inserted went back into settings and

          it was disabled just wont enable just gets disabled no matter what I do.

          Checked the forum for issues and found members with power problems on the regulator.

          Mine has the 3.3 Volts  on the regulator

          suggestions are welcome.

          Thanks

          Dave.

  • Hey,

    I'm using an APM2.5 running arducopter 2.9.1b frmware for my hexa-c RTF from 3drobotics.com. Have a taoglas GPS module on it.

    the board powers up fine, and i was able to do ESC calibrations, but can't arm the motors.

    noticed that on connecting board to MP, CLI mode. i get   3No dataflash inserted3COMPASS INIT ERROR

    All sensor tests in CLI, give not healthy message or hangs. (GPS, altitude,compass)

    can't do accel calib, can't set level etc.

    tried setup/erase then setup/reset commands, redid the radio and esc calib. still no onboard sensors.

    I tested the voltage across the TPS79133, input is 4.96V and output 0.96V

    does this mean that the sensors need to work at 3.3V and that without it, the sensors aren't gonna work?

    If so. Can i still arm the drone and get control of the motors directly from RC controller?

    I'm looking for a more detailed explanation of what the TPS79133 is doing and what it's supposed to do, and how i can work around the issue.

    Would really appreciate a response other than contact 3dr help and ask for replacement.

    Thanks

  • I've the same issue and found very low volt at U3 (TPS79133) output pin.

    Problem still exist after replacing U3. It looks like other components overloaded the 3.3V circuit!

  • I have the same trouble with a new unflown board, no dataflash, no compass, and the onboard sensors are not working. I just uploaded the latest 3.0 rc-1 firmware and there is now some additional output now instead of just hanging on "Init Gyros"

    *NOTE* CLI Works only on first connect of power, log download only over USB

    Opened com port

     

    Init ArduCopter V3.0.0-rc1

    Free RAM: 2197

    FW Ver: 120

    ----------------------------------------

     

    load_all took 1336us

    3No dataflash inserted3ArduCopter V3.0.0-rc1]

    ArduCopter V3.0.0-rc1]

    ArduCopter V3.0.0-rc1]

    ArduCopter V3.0.0-rc1] ?

    Commands:

      logs

      setup

      test

      reboot

      help

    ArduCopter V3.0.0-rc1] test

    test] ?

    Commands:

      pwm

      radio

      gps

      ins

      battery

      tune

      relay

      wp

      altitude

      sonar

      compass

      optflow

      eedump

      logging

      nav

    test] ins

    Hit Enter to exit.

    INS

    Failed to boot MPU6000 5 times

    Failed to boot MPU6000 5 times

    Failed to boot MPU6000 5 times

    Failed to boot MPU6000 5 times

    Failed to boot MPU6000 5 times

    Failed to boot MPU6000 5 times

    Failed to boot MPU6000 5 times

    PANIC: failed to boot MPU6000 5 times

     

  • Well i've just fix my board. it's U3 in sch PartNo. TPS79133 cause this.Repair costs 0.5$ in china

    http://diydrones.ning.com/forum/topics/apm-2-5-no-dataflash-compass...

  • have you solved this problem?  I am having the same issue with my 2.5+, in cli it says no data flash when it boots also when i do a test on "logging" I get the same, no data flash.  This first happened a few days ago, then went away......now the same problem is back.  I have reloaded the firmware, including a different firmware.......still no success.  I am trying to look at my logs to get Arducopter 2.9.1 working.  Any help would be great.

  • Developer

    Press 'enter' 3 times to enter CLI mode. type 'test' then 'compass' What happens?

This reply was deleted.

Activity

DIY Robocars via Twitter
Practice virtual race this Saturday; the real thing will be on Oct 3 https://www.meetup.com/DIYRobocars/
15 hours ago
DIY Robocars via Twitter
15 hours ago
Derrick Davies liked lisa TDrones's profile
16 hours ago
DIY Robocars via Twitter
Monday
DIY Robocars via Twitter
RT @SahikaGenc: AWS DeepRacer & Hot Wheels Track https://youtu.be/4H0Ei07RdR4 via @YouTube
Sep 14
DIY Robocars via Twitter
Sep 8
DIY Robocars via Twitter
RT @davsca1: We are releasing the code of our Fisher Information Field, the first dedicated map for perception-aware planning that is >10x…
Sep 8
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: How this works: 1)object detection to find cones in single camera image, 30 frames/sec on @NVIDIAEmbedded Xavier. 2)comp…
Sep 8
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Use two color cones to guide the robocar. No map needed, on onsite training needed. Just place the cones and it will fol…
Sep 7
DIY Robocars via Twitter
Sep 7
DIY Robocars via Twitter
RT @roboton_io: Great to see http://roboton.io running at 60fps on the cheapest #chromebook we could find! #edtech #robotics #educat…
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @openmvcam: Crazy in-depth article about using the OpenMV Cam for Astrophotography: https://github.com/frank26080115/OpemMV-Astrophotography-Gear https://t.co/BPoK9QDEwS
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @openmvcam: Hi folks, it's finally here! Our first draft of our Arduino Interface Library is out! It works over SoftwareSerial, Hardware…
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @chr1sa: Please let them have an open API. This would be perfect for @DIYRobocars races https://twitter.com/NintendoAmerica/status/1301513099707658246
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Lanenet pretty much used all my GPU power on @NVIDIAEmbedded Xavier since I optimized with tensorRT. I need to run anoth…
Sep 3
DIY Robocars via Twitter
RT @LyftLevel5: Our @kaggle competition on Motion Prediction for Autonomous Vehicles is now live! Experiment with the largest-ever self-dri…
Aug 24
More…