Pixhawk causing motor sync issues.

I believe I have a problem with my Pixhawk and was hoping for some help.  Also posted this on rcgroups.

The issue is that when my speed controllers are hooked up to the Pixhawk they exhibit a bad sync issue.  However when they are connected to my old APM (3.1) or just a receiver directly they do not exhibit these symptoms.  This has resulted in 4 crashes now until I just tonight narrowed down the issue to the Pixhawk.

Can anyone advise what is going on?  Here are the specs of my setup:

Afro 30A ESC's with SimonK firmware (have tried all versions, and made my own with various parameters)

Tiger MT2216-9 1100kv motors

4S 3700mah battery

https://www.youtube.com/watch?v=i7_gVoY8q8M

https://www.youtube.com/watch?v=VTK81IANyUE

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Email me when people reply –

Replies

  • Developer
    Pixhawk 2.1 has a solder option to provide 5V PWM

    The reality of this issue is that 95% of the time, it's due to bad wiring... but in the other 5% we have a solution for you.

    Hint... the green Solo cube comes with this mod :)
  • ...WTF? I still haven't heard back regarding my issue. I understand being busy as I am also a business, but if I can't get tech support then I have wasted my money...

    Whats so hard about a simple reply if you know the answer?

    Q: Why do I get a busy signal from all for of my Emax Simon Series 12A ESCs?

    APM 2.6

    Emax 12A SS

    Emax MT2204 ll

    Gemfan 6 in props

    Can anyone please advise? Or should I simply scrap the APM/Pixhawk product for Naza?

  • Hi,

    I just wanted to add my voice to the list of people who've experienced multiple crashes when running Pixhawk with Afro ESCs running Simonk (sorry, not sure which version specifically - whatever they were shipped with mid 2014).

    I've got multiple Pixhawk's and a bunch of Sunnysky 2212 980kv v2 motors driven with Afro Slim 20A. I've successfully used the same motor/esc combo on APM 2.6, Naze 32 running baseflight and cleanflight with success. But the Pixhawk + Afro ESC combo I've seen sudden de-sync and had the quadcopter fall out of the air on numerous occasions - three broken frames.... The latest on Sunday with a DJI 450 frame, after a manual tuning session I engaged auto tune to see what 3.3.1 would produce but during yaw tuning one motor de-sync'd and it fell 5 meters out of the air. I'd previously not figured out what was causing it, but after doing a bit of searching and finding that it's a common well documented issue over the last year, I'm just dumbfounded that the root cause isn't isolated yet, or maybe I didn't find the right post yet...  

    For now, I've flashed BLHeli and will do some bench testing...  fingers crossed.

    • same issue here with Hobbywing Quattro 4-in-1 ESC, just don't run AutoTune on that config and you'll stay in the air.

    • lol, just upgrade them already, running afro slims with 2216 800ies since January I've flashed them with blheli for easy of maintenance. 

      • Hi Artem, for easy maintenance we now have an APP pn Google for setting up properly and flashing SimonK. Here is the Link: https://chrome.google.com/webstore/detail/rapidflash/gehadojofkekob...

        I have not used it yet, but can't wait! I still had a flip again last WE changing from Baro back to Stabilize mode with Pixhawk after 10 minutes in the air! Harrrr. I rebuild it 2 times already changing all ESCs and Motors re-soldering the power distribution, twisting the signal cables etc... I will use your recommendations of using PWM_Com ON and high timing on the motors, as it seems this would help from your previous recommendations...

        Cheers, I trust most if you Guys will find this App useful for setting up your Simonk Firmware before flashing your ESCs. Enjoy and Safe Flying!

        RapidFlash
        Taking ESC flashing to the next level
  • motor sink issues can occur when you arm your copter the motors are set not to spin up . this can occurs from time to times just power cycle the copter should be fine. also seen this occur with pix hawk using the arming button enabled motors are set not to spin up one ESC can beep late. power cycle the copter. have better results removing arming button for some reason.

     

    • HI OG, you just replied to some of my concerns, but I could not reply directly to your post; when you are suggesting BLHeli, for PIxhawk.... Would you mind sharing compulsory settings on BLheli to get it to work properly, as with BLHeli testing many settings I gave up; as I crashed so many times with 920KV t-Motors and Afro Slim 20A ESC with BLHeli initially! Now I reverted back to SimonK and apart form one motor not spinning on arming; I recalibrate the ESCs and it flies, but not too confident.... I would rather get back to BLHeli; but I wish someone would share their settings for PIxhawk; as it is a serious headache guys!

      • Hello Guys,

        are you still using the arming button and having issues with bl-heli!!!!!

        suggest disable the arming button when Pix Hawk is your FC

      • hello,

        to be onset I have not needed to messed with the settings in BL Heli firmware I suspect this is where your going wrong. the simonK is not going to produce any better results. here is my original post on BL heli users have posted settings as well

        http://diydrones.com/profiles/blog/show?id=705844%3ABlogPost%3A1457...

        also if you looking for examples BL-Heli settings you can can find some here 

        http://www.olliw.eu/2012/owsilprog-tutorials/?en

        any issues from here on caused by the arming button disable it!

This reply was deleted.

Activity

DIY Robocars via Twitter
Sep 9
DIY Robocars via Twitter
RT @chr1sa: We've got another virtual @DIYRobocars race tomorrow at 9:00am PT. Two dozen autonomous cars will compete, four at a time. Ther…
Sep 4
DIY Robocars via Twitter
Sep 1
DIY Robocars via Twitter
Aug 31
DIY Robocars via Twitter
Aug 31
DIY Robocars via Twitter
RT @ExplorerRobocar: Sometimes, I am really a big kid!! Having fun with my virtual RC car on the @diyrobocars track 😜😉, by using the « AR R…
Aug 24
DIY Robocars via Twitter
RT @grepLeigh: @donkey_car @unity3d @TensorFlow ~1050 episodes into training, my agent learned to erratically drive in the left lane. 🤖😆 ht…
Aug 24
DIY Robocars via Twitter
RT @EclipseCyclone: Sweet! http://Robotec.ai high performance #ROS 2 @unity3d #CycloneDDS bridge for @AutowareFdn @SVLSimulator now…
Aug 24
DIY Robocars via Twitter
RT @a1k0n: My car had a lot of trouble getting around the track at the last @diyrobocars event -- only one actual finished lap during the r…
Aug 24
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: This is the run time map https://t.co/VzykOkUt2G
Aug 24
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Made a lot progress on Warm Spring Raceways track. Almost finished one lap. https://t.co/nUVpufZQyP
Aug 24
DIY Robocars via Twitter
RT @AntonioRobotics: Super fun time seeing these autonomous cars race at @circuitlaunch for the @diyrobocars quarterly meet up! The demolit…
Aug 15
DIY Robocars via Twitter
RT @a1k0n: I thought my dumb localization code was still working at the new @circuitlaunch track, but it was just *barely* working. I shoul…
Aug 14
DIY Robocars via Twitter
RT @DAVGtech: Recording of entire in person @diyrobocars race today @circuitlaunch. Fast forward a couple hours to go straight to the racin…
Aug 14
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: This is the run time map. Very noisy Lidar signal https://t.co/bAbeVUMi10
Aug 14
DIY Robocars via Twitter
RT @SmallpixelCar: Today’s race with @a1k0n at @diyrobocars We both decided jumping over the wall was the way to break the 11s lap time. Th…
Aug 14
More…