Dedicated to the exchange of useful information between members using the Arduino or other families of processors for autonomous rovers.

634 Members
Join Us!

Before Posting an Issue

Hi All,

Before posting an issue or a problem in the ArduRover Discussion Forum, please check the wiki table of contents, review the firmware release notes in the subforum, and search that subforum for existing answers to your question. Help avoid duplicate threads by finding other members with the same issue and their solution.

When formulating your post, use a descriptive title such as "rover will not navigate to waypoints in the Auto mode" (not "HELP!" or "Problem").

Please include the following information to help diagnose your query:

  • Describe the problem you are having. What is the expected verses the observed behavior?
  • Provide hardware information such as the brand and version of your autopilot, GPS, radio, and compass, as well as any other pertinent details about your rover setup.
  • What version of the APM: ArdurRover2 firmware version are you running?
  • For navigation issues, provide your tlog and/or dataflash log. Click here for instructions on retrieving a dataflash log.

TCIII

You need to be a member of diydrones to add comments!

Join diydrones

Comments

  • Thanks for the reply Thomas.

    I got it figured out.  I'm using a custom arduino based mixer. I had the throttle reversed. I adjusted my mixer and things look good now.

    Cheers..  \o/

  • Admin

    @Michael

    What value do you have your CRUISE_THROTTLE set to?

    What value do you have your CRUISE_SPEED set to?

    What value do you have your WAYPOINT_RADIUS set to?

    How far is your first waypoint from the starting (home) point?

    Regards,

    TCIII AVD

  • This is my first time setting up an APM,  

     I have everything working in "manual" mode good.

    Throttle and steering respond to my radio and from the ground station joystick.

    But when I go into "auto" mode, the steering is responding but I get no throttle, no forward speed.

    I setup the configuration to what it says in the ArduRover setup guide. at   http://rover.ardupilot.com/wiki/configuration-2/

    But it looks like there is some information missing from that page, It stops in mid word.

    so I went on to here;

    http://rover.ardupilot.com/wiki/tuning-steering-and-navigation-for-...

    and set the parameters as described.

    No Joy.....   Steering movement but no speed. Can someone tell me what I am missing please?

    Thank you.....

  • Admin

    Hi All,

    It is official now!

    Tridge has just announced the release of ArduRover2 v2.46 Link

    Congratulations to Tridge and the Developer Team!

    Regards,

    TCIII AVD

  • Admin

    Hi All,

    I think that once Tridge is done with the AU Outback Challenge, we plan to release a stable ArduRover2 v2.46.

    The new release will have the active braking and throttle slew rate adjustment functions.

    Stay tuned:-)

    Regards,

    TCIII ArduRover2 Developer

  • Admin

    @FD,

    We have talked about implementing optical flow for the Pixhawk equipped rovers and that could possibly be in the mix for next years Sparkfun AVC competition.

    Regards,

    TCIII ArduRover2 Developer

  • Hi all, has anybody ever thought about using optical flow for rovers in GPS-denied environment (such as indoors)?

    This thread reminded my again of that possibility: http://diydrones.com/profiles/blogs/adding-optical-flow-to-the-mix

    Any thoughts or even experiences with that?

    Regards,

    FD

  • Admin

    @Michael,

    Some excellent observations and thoughts on future low cost (relatively speaking), improved heading accuracy GPSs.

    Regards,

    TCIII ArduRover2 Developer 

  • For what it's worth -- @Tom, @RoboBill -- our team, SHARC, was also using a Hemisphere industrial grade GPS on our robot "Troubled Child," possibly the same model (an A100) as 0x27 was the prior two years.

    I think we can safely say that our GPS worked quite well in Doping class this year. :) The specs quote 60cm accuracy 95% of the time. I fully believe it.

    The consistency and accuracy were truly astonishing to me, who is used to making do with Venus, uBlox, etc. But then, Hemispheres are used to run farm equipment, ships, etc. So they have to work well.

    I would hesitate to blame the Hemisphere for 0x27 not doing as well last year. Too many other things could've gone wrong. The list of potential failures for AVC robots is really rather long. :)

    But as Tom said, they probably aren't cost effective for most. And I think it's clear from Data Bus and APM:Rover and others that GPS combined with other sensors can deliver quite decent performance.

    I'd love to see the community push the envelope with GPS. Definitely keeping an eye on NavSpark, etc.

  • Admin

    @RoboBill,

    Nice setup. Clean installation.

    Unfortunately Sparkfun does not presently allow an RTK transmitter during the AVC competition.

    Also, using a high end GPS may not necessarily be that cost effective as a team using a $1800 commercial GPS did not do that well in the Doping class last year (2013) compared to their winning performance during the 2012 AVC which was held at the Sparkfun corporate offices.

    I was able to approach an HDOP of 1.1 at the AVC competition in the afternoon using just an ordinary uBlox LEA-6 and I am now experimenting with a uBlox M8Q which should be able to get the HDOP below 1.0 without any trouble.

    At the Boulder, CO AVC site I was able to attain the same number of satellites and HDOPs that I have observed here in southern Florida which helps me to create similar expected rover navigation performance on my simulated AVC course.

    There have been posts recently on the Google drones discussion Group indicating that the NavSpark is capable of acquiring up to 21 satellites and it is very inexpensive compared to the Piksi navigation system and therefore more available to a larger number of users.

    However that does not mean that we cannot push forward in developing GPS library code for the Piksi and other higher performance GPSs.

    Regards,

    TCIII ArduRover2 Developer 

This reply was deleted.
E-mail me when people leave their comments –

New rover advice

Hi, i am looking to build a new rover, but i need some advice on the chassis. I like the 4wd chassis/tank look and prefer it over the crawler/rc look.are those any good though? most people recommend crawlers.I am looking to get something from banggood, any advice will be highly appreciated. thanks

Read more…
0 Replies

skid steer vehicle steering uncontrollable

Hi all, I have a skid steer robot using a pixhawk cube, one 1x15 roboclaw motor controller and a dagu wild thumper 4 wheel chassis. I have skid steering working so far, testing motor c and motor d tests works as described and the vehicle can be controlled in manual mode. However, upon using any mode other than manual mode the rover wants to shake and pivot on the spot, and it seems the steering PID controller oscillates and these oscillations get larger. i have tried everything but it is still…

Read more…
1 Reply

Traxxas X-Maxx ROVER ESC advice

Hi,I have converted a Traxxas X-Maxx into a rover using the Pixhawk Cube 2 controller kit with a Here GNSS.I swapped out the original X-Maxx remote controller for an X6R receiver and Taranis QX7 radio.latest version of ArduRover firmware installed as of 8/11/18.  The rover has an EZRun Max6 ESC. The problem now is the ESC control over the transition into reverse. The ESC is currently set to it's Running Mode Option 2: "Forward/Reverse with Break", AKA the "Double Click Method".What this mode…

Read more…
0 Replies

Help! No throttle or steering response!

Hi all.I know this is an Adurover group, but Thought I would reach out and try my odds for some help as I'm perplexed by this problem. I have a Traxxas X-Maxx set up with a Pixhawk Cube 2.1 and the Here GPS. I'm using a Tarranis X7 remote controller and a X8R Sbus Receiver. I'm using QGroundControl with the latest, Pixhawk 1.8.0 Firmware with the Generic Rover airframe profile installed. As instructed, I have Steering servo wired into Main 2 and Throttle ESC wired into Main 4. Sensors are…

Read more…
2 Replies